Data publicării:

Ce este „bed rotting”, trendul care ține tinerii în pat ore-n șir

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Mai multe clipuri de pe Tik Tok încurajează leneveala în pat, sau  bed rotting - cum mai e cunoscut ca şi trend în rândul tinerilor.

Un trend periculos din online încurajează statul în pat, fără niciun alt scop decât să treacă timpul. Tinerii sunt tot mai atraşi de această "chestie cool" şi chiar viralizează în mod conştient tot ce aud şi citesc despre această "preocupare". A primit şi o denumire specială pe TikTok: „bed rotting”, care ar putea fi interpretat drept „putrezirea în pat”. Practic, prin „bed rotting”, lăsăm așternutul să ne „înghită”, în vreme ce noi așteptăm să treacă ziua.

Soft living sau lene?

Mișcarea promovată în mediul virtual este cel puţin una controversată, având în vedere că există, în prezent, un număr mare de aplicații pentru telefoanele mobile care ne ajută să fim mai organizaţi şi mai productivi. Şi totuși, lenevitul în pat este asociat cu "soft living" sau "quiet quitting" (tendinţa de a munci cât mai puțin).

Prin „bed rotting” multe dintre femei mai înţeleg şi timp pentru sine, momente de răsfăţ şi îngrijire personală, spa, somn de frumuseţe sau, pur şi simplu, timp de stat în pat fără nicio altă preocupare, fără griji, fără gânduri, fără planuri, fără telefoane mobile şi televizor. Mulți dintre cei care preferă să rămână ore-n șir în pat sau chiar şi o zi întreagă se filmează şi îşi postează "rutina de făcut nimic" pe reţelele sociale, iar asta a dat  naştere unui trend tot mai puternic în spcecial în rândul adolescenţilor.

Lenevitul în pat poate duce la depresie

Chiar dacă pare un concept relativ inofensiv, specialiștii avertizează că statul în pat degeaba poate deveni periculos pentru sănătatea mintală. „În vreme ce mulți dintre noi se bucură de o zi de lenevire, această nouă tendință pare a se transforma într-o popularizare a unui model de comportament care poate deveni dăunător. (…) Atunci când petrecem zile întregi în pat și desfășurăm activități destul de pasive, ne limităm oportunitățile de a identifica noi scopuri în viața noastră”, a avertizat psihologul Katrina Ostmeyer, potrivit sleepopolis.com.

În general, statul în pat și somnul excesiv sunt semne distincte ale depresiei sau ale unei tulburări psihice. Potrivit sursei citate, psihologul Ostmeyer atrage atenția că atunci când petrecem multe ore din zi în aşternut ne putem afunda, fără să ne dăm seama, în stări depresive care duc, în timp, la izolare sau, mai grav, la tentative de suicid. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel