Data publicării:

Ce este antraxul, boala care provoacă îngrijorare în Târgu Mureș. DSP a deschis o anchetă epidemiologică

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ce este antraxul, boala care provoacă îngrijorare în Târgu Mureș. DSP a deschis o anchetă epidemiologică / Foto: Pixabay
Ce este antraxul, boala care provoacă îngrijorare în Târgu Mureș. DSP a deschis o anchetă epidemiologică / Foto: Pixabay

Trei bărbaţi din Târgu Mureș au fost internaţi cu suspiciune de infecţie cu bacilul antraxului.

Trei bărbaţi suspecți de infecţie cu bacilul care provoacă antrax au fost internaţi la spitale din Târgu Mureş. Aceștia s-au simţit rău după ce au participat la sacrificarea unei bovine, dar între timp, pentru că au avut o evoluţie bună, au fost externaţi. Alte 20 de persoane, care deţineau carne de la acel animal, sunt monitorizate, neavând simptome până în prezent, scrie Antena3.ro.

"În data de 21.08.2023 Direcţia de Sănătate Publică Mureş a fost informată telefonic, de personalul de specialitate al Compartimentului Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu privire suspiciunea de infecţie cu Bacillus anthracis a trei persoane de sex masculin", a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, DSP Mureş.

”Pe lângă cele 3 cazuri menţionate mai sus, în decursul anchetei epidemiologice au mai fost identificate alte 20 persoane care deţineau carne sau produse din carne provenind de la animalul respectiv. Toate aceste persoane au fost supravegheate medical şi până în prezent nu prezintă simptome de îmbolnăvire”, a mai arătat DSP Mureş.

Ce este antraxul 

Antraxul este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile din genul Bacillus anthracis. Această bacterie poate afecta atât animalele cât și oamenii. Există mai multe forme de antrax, care includ:

1. Antraxul cutanat: Aceasta este cea mai comună formă de antrax la oameni. Este caracterizat de apariția unui ulcer sau a unei răni pe piele care se poate dezvolta într-o leziune mai mare, acoperită de o crustă. Această formă de antrax este cel mai adesea cauzată de contactul cu produse contaminate, cum ar fi lâna sau pielea animalelor infectate.

2. Antraxul inhalat: Această formă de antrax apare atunci când oamenii inhalează sporii de Bacillus anthracis. Este cea mai gravă formă de antrax și poate fi fatală dacă nu este tratată la timp. Simptomele inițiale pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli sau gripe, dar se agravează rapid, provocând dificultăți severe de respirație și alte complicații.

3. Antraxul digestiv: Această formă apare atunci când oamenii consumă carne sau produse lactate contaminate cu bacteriile antraxului. Simptomele pot include dureri abdominale, diaree și vărsături.

Cum se pot infecta oamenii

Antraxul este o boală care poate afecta animalele domestice și sălbatice, iar oamenii pot fi infectați prin contactul cu animalele infectate sau produsele lor, precum și prin manipularea sau inhalarea sporilor bacterieni. Tratamentul antraxului implică adesea antibiotice, iar în unele cazuri, poate fi necesară internarea în spital.

Este important de menționat că antraxul poate fi o boală cu potențial mortal, mai ales în formele inhalate și digestive. Prin urmare, este crucial să se ia măsuri de prevenire, cum ar fi vaccinarea animalelor domestice, igiena corespunzătoare a produselor alimentare și evitarea contactului cu animalele sau produsele lor infectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel