Data publicării:

Ce culori pot vedea, de fapt, câinii. Mitul că văd doar în alb și negru, demontat de oamenii de știință

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Experimentează câinii lumea culorilor în același fel ca noi? Află răspunsul în acest articol!

Au tovarășii noștri câini aceeași apreciere ca noi, oamenii, pentru iarba verde din parc și jucăria roșie strălucitoare ascunsă în ea? Culorile par estompate din perspectiva unui câine? Chiar văd câinii culori? Datorită studiilor recente, viziunea câinilor, un subiect care a fost mult timp plin de mituri și speculații, nu mai este atât de misterioasă precum era odinioară. Iată cum văd cu adevărat câinii lumea!

Pot câinii să vadă culori?

Multe persoane cred că patrupezii trăiesc într-o lume alb-negru, iar viziunea lor nu poate distinge niciuna dintre culorile variate din mediul lor. În ciuda acestei credințe, oamenii de știință au demonstrat că aceasta nu este de fapt adevărată. Câinii pot vedea culori, doar că nu în același număr de nuanțe sau la aceeași intensitate pe care suntem capabili să le percepem noi.

Cum diferă viziunea câinilor de cea a oamenilor

Gama de culori

Ochiul are multe mecanisme pentru prelucrarea luminii, cu retina care face o mare parte din această lucrare. Este și locul unde diferențele dintre viziunea câinilor și viziunea umană sunt cele mai evidente.

Retina este alcătuită din celule care funcționează ca senzori de lumină. Un tip special numit conuri este responsabil pentru culorile pe care le vedem și în timp ce noi avem conuri albastre, roșii și verzi, câinii au doar două tipuri: un con albastru și un con care se situează undeva între roșu și verde.

Viziune în lumină redusă

Viziunea câinilor s-a dezvoltat pentru a le permite să vâneze la răsărit și la apusul soarelui. Ca urmare, ei văd mult mai bine în lumină slabă decât noi, oamenii.

2. Sursa foto... (caine-husky-dog-portrait_38573100.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio

Un grad mai larg de viziune periferică

Ceea ce le lipsește câinilor în viziune colorată, ei compensează cu abilitatea lor uimitoare de viziune periferică. În timp ce oamenii au un câmp vizual care se întinde până la 180 de grade, câinii pot vedea 240 de grade, oferindu-le o vedere aproape panoramică. Faptul că ochii lor sunt plasați mai larg decât ai noștri îi ajută, de asemenea, să vadă lucruri pe care noi ar trebui să ne întoarcem să le observăm.

Miopie

Se crede că ei au o vedere de 20/75, ceea ce înseamnă că obiectele tind să devină neclare cu cât sunt mai departe. Dar, din fericire, câinii posedă un simț incredibil al mirosului care tinde să compenseze dezavantajele abilităților lor native de vedere.

Sensibilitate la mișcare

Câinii sunt mai sensibili la schimbările de mișcare decât oamenii. În zilele noastre, cu greu ne putem imagina prietenii noștri câini vânând noaptea, dar capacitatea lor de a detecta ușor mișcarea combinată cu excelenta lor viziune în lumină slabă i-a făcut vânători de noapte destul de neînfricați în sălbăticie.

Ce culori pot vedea cel mai bine câinii?

Răspunsul la întrebarea dacă patrupezii pot vedea culori este un da definitiv, dar există anumite culori care sunt mai evidente decât altele și unele culori care nu apar deloc pe radarul lor. Lumea unui câine este în principal formată din nuanțe de albastru, galben și gri, culorile roșu, verde și portocaliu lipsind din spectrul lor. De aceea, jucăriile galbene și albastre își fac cea mai mare impresie asupra câinelui tău, în timp ce mingile roșii pot fi complet uitate în iarbă, potrivit Purina.co.uk

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel