Ce conțin dosarele desecretizate de SRI despre Revoluția din 1989. Mii de pagini privind activitățile Securității în Decembrie 1989
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Dosare Revoluție
Dosare Revoluție
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989.

DEFENSEROMANIA ne spune ce conțin  dosarele desecretizate de SRI despre Revoluția din 1989.

Vorbim despre 13 volume, fiecare conținând sute de pagini, care au fost preluate ca urmare a corespondenței cu Comisia „Decembrie 1989” care a activat în Senatul României în perioada 1991 - 1992.

În miile de pagini desecretizate și publicate joi de către SRI sunt documente oficiale transmise Comisiei de anchetă parlamentare „Decembrie 1989”, care cuprind inclusiv comunicările către TVR în ziua de 22 decembrie 1989, dar și după.

Un volum întreg este dedicat Unității Speciale „R” a Securității. 

Date privind Unitatea Specială „R”  a fostei Securități

În cadrul volumului despre Unitatea Specială „R” Comisia „Decembrie 1989”, prin SRI, solicită fiecărei unități județene să precizeze dacă au existat dezinformări în decembrie 1989, precum și tipul de misiune în care se aflau. Așa cum era de așteptat, marea majoritate a unităților răspund negativ în ceea ce privește acțiuni de dezinformare.

Astfel, s-au trimis notificări către unități pentru a oferi Comisiei informații despre „Ofițeri, maiștrii militari și subofițeri din fosta Unitate Specială „R” care, în perioada 15-22 decembrie 1989, s-au aflat în misiune la compartimentele din teritoriu”. Sunt solicitate date despre scopul și durata misiunii.

În documente există un tabel cu 23 de ofițeri din fosta Direcție I a Securității (n.a. - Direcția de informații interne), care în perioada 15-22 decembrie 1989 au fost trimiși în misiune la compartimentele din teritoriu. 

Informații privind securiștii care se aflau în misiune în perioada 15-22 decembrie 1989

Totodată, volumul conține numele celor din Securitate care s-au aflat în misiune în perioada 15-22 decembrie 1989, și din alte direcții ale Securității, precum  Direcția III și Direcția IV (n.a. - Contrainformații, respectiv Contraspionaj militar), precum și din mai multe unități speciale ale Securității.

În documente apar și numele a 7 luptătorilor USLA (Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă) aflați în misiune în perioada 15-22 decembrie.

În cele volume separate care conțin documente întocmite de Securitate (Departamentul Securității Statului) sunt publicate inclusiv note informative despre cetățeni străini români sau străini care în decembrie 1989 criticau regimul comunist. În documentele Securității apar inclusiv informații personale despre persoanele care criticau regimul.

Numele celor care au participat la represiunea minerilor din Valea Jiului după greva din 1977

Foarte interesant e că printre documente Comisia „Decembrie 1989” a solicitat și numele și funcția ofițerilor de Securitate și Miliție care au participat la anchetarea minerilor din Valea Jiului după celebra grevă din 1977.

„Pentru a răspunde unei solicitări a Parlamentului României, vă rugăm să ne comunicați dacă dețineți date despre numele și funcția ofițerilor de securitate și de miliție care au participat la anchetarea minerilor din Valea Jiului ca urmare a grevei din 1977”, se arată în unul din volume.

Documentele desecretizate de SRI conțin numele acestora, gradul, funcția și alte date cu caracter profesional.

De precizat că toate numele persoanelor din dosarele desecretizate azi de SRI nu sunt făcute publice, ele fiind acoperite în mod intenționat.

Citiți mai mult pe DEFENSEROMANIA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel