
Bacşişul de 10% din valoarea consumaţiei este cel mai frecvent în rândul românilor (55%). Dobrogea e regiunea cea mai generoasă a ţării, cu 70% dintre români care afirmă că lasă bacşiş 10%. Dacă ar avea posibilitatea să lase bacşiş cu cardul, 1 din 2 români ar face-o mai des, relatează Mediafax.
Când și cum a apărut bacșișul în România
Bacşişul e probabil unul dintre cele mai controversate subiecte când vine vorba de răsplătirea serviciilor de care avem nevoie. Istoria ne spune că ciubucul s-a răspândit în spaţiul românesc în secolul al XVIII-lea. Acesta simboliza o mică recompensă în bani, oferită pentru calitatea unui serviciu deja plătit.
Acum, 3 secole mai târziu, cifrele arată în felul următor: 55% dintre români sunt generoşi şi lasă 10% bacşiş din valoarea consumaţiei, 30% dintre participanţii la studiu au afirmat că lasă 5% sau mai puţin din valoarea notei finale, iar 9% răsplătesc serviciile HoReCa oferind bacşişuri în valoare de 15% sau mai mult. 6% dintre români au declarat că nu lasă bacşiş deloc, conform bookingham.
Dintre cei care lasă 5% bacşiş, majoritari tinerii – cu vârste sub 18 ani (60%) – şi cei cu venituri sub 1500 lei pe lună (40%). La cealaltă extremă, printre cei care lasă 15% sau mai mult, se găsesc persoanele între 18-25 ani şi cei cu venituri lunare între 2500-3000 lei.
Cât de des lasă românii bacșiș
Întrebaţi cât de des lasă bacşiş atunci când ies în oraş, 61% dintre respondenţii din Muntenia au răspuns că de fiecare dată. 60% dintre dobrogeni obişnuiesc acelaşi lucru şi foarte aproape se situează şi moldovenii, alături de bucovineni, care, în proporţie de 59%, au afirmat că de fiecare dată răsplătesc extra serviciile localurilor pe care le frecventează.
Oltenia se află la polul opus. Doar 36% dintre respondenţii din această regiune au declarat ca lasă bacşiş. Alături de olteni, sub media pe ţară a românilor care lasă bacşiş de fiecare dată (53%), se află şi Banat, Crişana (47%) şi Transilvania (50%). Cifrele arată încă o dată cât de generoşi sunt dobrogenii: 20% dintre respondenţii la studiu afirmă că lasă bacşiş 15% sau mai mult din valoare consumaţiei.
94% dintre respondenţii la studiu sunt influenţaţi de atitudinea chelnerilor, 57% mizează pe rapiditatea serviciilor, adică pe cât de repede au fost serviţi, iar 52% pun accent pe calitatea mâncării şi a băuturilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- El este șoferul dubiței zdrobite ieri, între două TIR-uri, pe Autostrada 1. Urma să se căsătorească - Foto
- Comuna din România în care s-au mutat belgieni, italieni, olandezi, nemți. Candidatul cu cele mai mici șanse a transformat-o! ”Tot timpul am crezut că satul românesc trebuie să aibă viitor”
- Doi ani posibili pentru marele cutremur care ar lovi România, conform lui Mărmureanu
- BANCUL ZILEI: Discuție între soți
- Cel mai bun sos pentru friptură - reţeta după care te lingi pe degete
- Crește salariul minim de la 1 octombrie 2023. Anunțul Ministerului Muncii
- Udrea, mesaj pentru fiica ei: Nu există destul timp să îmi cer iertare pentru că nu îți sunt alături
- Ciuvică, previziune cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu / video
- Ministrul Tîlvăr, anunțul zilei despre pensiile militarilor / video
- Noi măsuri fiscale. Elena Cristian: Cum au putut să scrie așa ceva? Este de noaptea minții. Câtă bătaie de joc?!