Ce ar trebui să știe părinții despre creșterea inexplicabilă a cazurilor de hepatită în rândul copiilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Sursă foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Conform CNN, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA investighează cazuri de hepatită inexplicabilă la copii. Până la 109 cazuri sunt investigate. Vineri, CDC a raportat că aceste cazuri au afectat copii din 25 de state și teritorii. Aproape toți copiii trebuiau internați în spital, cinci copii au murit, a spus CDC.

Creșterea acestor cazuri severe și misterioase a determinat CDC să emită un aviz de sănătate pentru medici, astfel încât furnizorii de asistență medicală să poată fi atenți și să raporteze cazurile în consecință.

Ce ar trebui să știe părinții despre cazurile de hepatită la copii? Cât de îngrijorați ar trebui să fie și care sunt simptomele la care ar trebui să fie atenți? Există o legătură între cazurile de hepatită și Covid-19?

CNN: Să începem cu începutul. Ce este hepatita și cât de frecventă este la copii?

Dr. Laura Wen, analist medial CNN, medic de urgență și profesor de politici și management în sănătate la Universitatea George Washington, Institutul Milken, Școala de Sănătate Publică, a oferit o definiție a acestei boli infecțioase.

„Hepatita este o inflamație a țesutului hepatic. Există o serie de cauze. Oamenii ar fi putut auzi de hepatita A, B și C, care sunt infecții hepatice cauzate de virusurile contagioase ale hepatitei. Consumul intens de alcool, anumite medicamente și toxine specifice pot duce, de asemenea, la hepatită, la fel ca unele afecțiuni medicale. Există, de asemenea, ceva numit hepatită autoimună, care este locul în care sistemul imunitar al organismului atacă ficatul.

Hepatita nu este frecventă la copii, în special hepatita care nu este legată de unul dintre virusurile hepatitei. Acesta este motivul pentru care cazurile de hepatită inexplicabilă au fost semnalate până acum. Nu există multe cazuri, dar sunt suficient de semnificative pentru a justifica o investigație mai amănunțită.”

CNN: Câți copii au fost afectați de hepatita inexplicabilă până acum și ce știm despre ei?

Wen: „De la 1 mai, Organizația Mondială a Sănătății a raportat cel puțin 228 de cazuri probabile de hepatită infantilă, iar alte zeci sunt investigate. Aceste cazuri au fost găsite în peste 20 de țări.

Douăzeci și cinci de state și teritorii americane au raportat cazuri, 109 cazuri fiind investigate până acum, potrivit CDC. Acum o săptămână, un raport CDC a analizat detalii clinice dintr-un stat, Alabama, care urmărește aceste cazuri de hepatită la copii din luna octombrie.

Au fost identificați nouă copii care nu au cauze clare de hepatită. Ei provin din diferite locații din stat fără nicio legătură identificată unul cu celălalt. Toate sunt în general sănătoase, fără afecțiuni medicale subiacente. Vârsta medie raportată este de aproximativ 3 ani, cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani.

Trei dintre cei nouă copii din cohorta Alabama au ajuns cu insuficiență hepatică acută, o afecțiune care pune viața în pericol. Doi au primit transplant de ficat. Potrivit CDC, toți cei nouă copii se recuperează în prezent, inclusiv cei cu transplant de ficat.”

CNN: Cum de există atât de multe cazuri dintr-un singur stat?

Wen: „Nu știm. Bănuiesc că nu există neapărat ceva specific Alabamei, dar, posibil, există cazuri care nu sunt raportate în alte state. Acesta este motivul pentru care CDC a emis avizul său de sănătate, astfel încât medicii să poată fi conștienți și să semnaleze aceste cazuri dacă le văd.

Regatul Unit a fost primul stat care a raportat cazuri la OMS. Au căutat în mod activ cazuri. Agenția de Securitate a Sănătății a identificat cel puțin 163 de cazuri confirmate în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Este posibil ca din moment ce medicii din SUA sunt conștienți, mai multe cazuri să fie raportate și aici.”

CNN: Ce știm despre cauzele acestor cazuri de hepatită?

Wen: „Atunci când pacienții prezintă semne de hepatită, aceștia vor primi în mod normal o analiză de diagnosticare care analizează dacă au hepatită A, B sau C; dacă au fost expuși la toxine și medicamente; dacă au anumiți markeri autoimuni; și așa mai departe. Toate acestea sunt negative la copiii de până acum.

O caracteristică comună dintre primele nouă cazuri din Alabama din raportul CDC este că toate au analize de sânge care arată infecția cu adenovirus (încă doi copii au fost identificați de când cele nouă cazuri au fost raportate pentru prima dată).

Având în vedere posibila legătură, totuși, acesta este motivul pentru care CDC și-a emis alerta de sănătate specifică. Îi sfătuiește pe clinicieni să urmărească cazurile de hepatită la copii și să le raporteze imediat CDC și autorităților de sănătate de stat. De asemenea, instruiește furnizorii de servicii medicale să comande teste specifice de adenovirus la acești copii.”

CNN: Aceste cazuri ar putea fi legate de Covid-19?

Wen: „Pare puțin probabil. Niciunul dintre copiii din seria de cazuri din Alabama nu se află în spital din cauza unei infecții cu Covid-19. De asemenea, nu există nicio legătură cu primirea vaccinului Covid-19. Agenția pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit a raportat anterior că niciunul dintre cele peste 100 de cazuri de până acum nu a fost vaccinat.”

CNN: Cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții și care sunt simptomele la care ar trebui să fie atenți?

Wen: „Aceste cazuri de hepatită inexplicabilă la copii rămân foarte rare. Cu toate acestea, unii au fost extrem de serioși. Părinții nu ar trebui să fie prea îngrijorați, dar ar trebui să știe că acest lucru este în curs de investigare și apoi ar trebui să-și contacteze medicul dacă sunt îngrijorați.

Simptomele inițiale ale hepatitei sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că mulți oameni manifestă aceste simptome din alte cauze. Acestea includ greață, vărsături, dureri abdominale, febră, oboseală, pierderea poftei de mâncare și dureri articulare. Semnele ulterioare includ urină închisă la culoare și scaune deschise la culoare, precum și icter - pielea devine galbenă și galbenă fiind văzută în albul ochilor și al pleoapelor.

Mulți copii au boli virale care pot provoca tulburări gastro-intestinale, febră și oboseală. Dacă copilul dumneavoastră nu poate menține lichidele, acesta este un semn că ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. De asemenea, dacă simptomele sunt persistente și nu se îmbunătățesc sau dacă copilul dumneavoastră începe să devină letargic, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Cele mai îngrijorătoare semne sunt dacă începeți să vedeți urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare și îngălbenirea pielii sau îngălbenirea albului ochilor. Ar trebui să solicitați imediat asistență medicală dacă copilul dumneavoastră începe să aibă simptome virale generale și apoi începe să aibă aceste semne.

CNN: Se poate face ceva pentru a preveni aceste cazuri de hepatită?

Wen: „Deoarece cauza rămâne necunoscută, nu putem spune ce măsuri vor ajuta la prevenirea acestora. Dacă, într-adevăr, există o legătură cu adenovirusul, atunci aceleași strategii pe care le-am folosit de-a lungul pandemiei de coronavirus ar fi de ajutor, cum ar fi spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun și îndemnarea oamenilor să stea acasă atunci când sunt bolnavi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel