Data publicării:

Ce a făcut un turist pentru a-și scăpa grupul de prieteni de un urs

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Un turist a decis să își abandoneze rucsacul pe un traseu din județul Prahova, pentru a distrage atenția unui urs care a pornit în urmărirea grupului său de prieteni.

Conform Jandarmeriei, duminică, mai mulți turiști au cerut ajutor prin 112 deoarece, pe traseul turistic Poiana Stânii-Poiana Țapului, s-au întâlnit cu un urs.

Ursul a început să-i urmărească, iar unul dintre turiști a luat decizia de a abandona un rucsac pentru a-i distrage atenția și a câștiga timp să se îndepărteze.

Apoi, alături de jandarmi, turiștii au revenit pe traseu de unde au recuperat o parte din bunuri și ceea ce a mai rămas din rucsacul distrus de urs.

În weekend, jandarmii prahoveni au intervenit la 17 cazuri în care a fost semnalată prezența urșilor.

FPAM a depus un memoriu către Avocatul Poporului privind OUG care permite uciderea urșilor în intravilan

FPAM (Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului) a depus un memoriu către Avocatul Poporului privind OUG care permite uciderea urșilor în intravilan.

„Apel către Avocatul Poporului! A început vânătoarea la urşi!

OUG nr.81/2021, act normativ criminal, care ascunde şi o mare afacere, dă liber la vânarea urşilor în intravilan. Actul normativ va duce la masacrarea tuturor urşilor care coboară în localităţi.

Ordonanţa încalcă Directiva Europeană nr.92/43 CCE si nu este contrasemnată de Ministrul de Justiţie, cel care care avizează legalitatea actelor normative.

Conform Constituţiei României, Deciziile Uniunii Europene sunt obligatorii, aplicându-se cu prioritate în raport cu legislaţia internă. Această Ordonanţă  încalcā Constituţia României şi Directiva Europeana privind ursul ca specie protejată, dând puterea unei comisii locale conduse de primar sau viceprimar să decidă împuşcarea urşilor.

Directiva Europeană prevede cā, în cazuri excepţionale, după parcurgerea tuturor etapelor de înlăturare a incidenţelor dintre om şi urs,  numai autoritatea centrală de resort poate da derogare de la lege pentru recoltarea ursului-problemă.

În situaţia în care Curtea Constituţională nu blochează această Ordonanţă,  Comisia Europeană va începe procedura de infringement cu privire la masacrarea urşilor din România, aşa cum a instituit-o şi pentru poluare şi defrişări de păduri.

A. Vânătoare mascată

Din data de 21.07.2021, de la intrarea în vigoare a OUG nr.81/2021, niciun urs nu a fost tranchilizat, identificat, sterilizat şi relocat la sute de km distanţă  (de exemplu in munţii Banatului, unde nu exista aceasta specie).

Relocarea urşilor pe raza altor regiuni la nivel national nu poate fi aprobată de primar sau viceprimar, întrucat aceștia au competențe numai pe teritoriul pe care Îl administrează.

Relocarea ar fi fost realizabila cu conditia ca din comisie să facă parte reprezentanti ai Garzii de Mediu şi Garzii Forestiere. De asemenea este necesara prezenta reprezentantilor Politiei Animalelor, structură specializată pentru protecţia animalelor, din cadrul Ministerului de Interne.

Lipsesc din aceasta comisie şi ONG-urile de specialitate, care să monitorizeze şi să acorde ajutor autorităţilor.

Se afla in derulare proiectul numit "Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, un proiect de 11 milioane de euro, finanțat din Programul Operațional „Infrastructură Mare”, Axa 4, care se referă la protecția mediului pentru numărarea urşilor, tranchilizarea, sterilizarea (dacă este cazul), relocarea, amenajarea de sanctuare pe Valea Prahovei – Timişul de Sus – şi Harghita – Băile Tuşnad, acolo unde exista observatoare de urşi. Un model in acest sens este sanctuarul privat de urşi de la Zărneşti, amenajat de soţii Cristine şi Roger Lapis.

B. Afacere

Conform Legii nr.407/2006, valoarea unui urs adult este de 40.000 euro.

De data aceasta, conform noii Ordonante de Urgenta, vânătorul va primi de la Ministerul Mediului, prin intermediul unitatii administrativ-teritoriale, câte 500 de lei pentru împuşcarea fiecărui urs.

Carcasa ursului va ajunge la gestionarul fondului de vanatoare, pentru valorificare. Garda Forestieră va intra in posesia trofeului. Ordonaţa nu precizează ce se întâmplă cu urşii eutanasiaţi.

Subliniem din nou faptul ca, în cazul în care OUGnr. 81/2021 nu va fi blocată de Curtea Constituţională, România va intra în infringement

Memoriul către Avocatul Poporului (anexat) a fost întocmit de către  celebrul avocat al FPAM, domnul Artin Sarchizian.', transmite senatorul Marius Marinescu, președinte fondator FPAM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel