Data publicării:

Ce a discutat Ponta cu Morar și Hăineală. Care sunt nominalizările ”sistemului”

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp
morar ponta
morar ponta

Premierul Victor Ponta a avut o scurtă discuție cu Oana Hăineală și Daniel Morar, înainte de întâlnirea cu plenul Secției de procurori a CSM. Potrivit unor surse de la vârful PSD, Daniel Morar l-ar fi informat pe primul ministru care sunt nominalizările ”sistemului” în ceea ce privește șefii Parchetelor. Cu alte cuvinte, i-a dat cele două nume care ar fi fost acceptate de CSM, astfel încât procedura să se desfășoare rapid, fără tergiversări.

Daniel Morar s-a autopropus în funcția de Procuror general, urmând ca la DNA să fie nominalizată Mariana Alexandru, numită și călăul lui Năstase, fiindcă a obținut condamnarea cu executare în dosarul Trofeul Calității.

Morar i-ar fi spus premierului: ”noi am stabilit criteriile în funcție de care vom aviza sau nu numirile”. Potrivit acestor criterii singurii care s-ar fi potrivit pentru cele două posturi erau Morar și Alexandru.

Premierul a crezut, inițial, că este o manevră a lui Băsescu, dar preșdintele s-a declarat gata să semneze deciziile de numire imediat, fără să țină seama de tergiversările CSM. Legea nu ar fi permis acest lucru, așa că va fi adoptată o formulă rapidă, după atacarea procedurii la CSM.

Factorii politici implicați au ajuns la concluzia că Morar și Hăineală au acționat pe cont propriu, speculând contextul în care se desfășura întâlnirea de la CSM. Pe plan intern, premierul era sub un tir politic și media fără precedent, iar în occident există o crescută preocupare pentru situația din Justiție, dar și recomandări ale Comisiei favorabile CSM.

Morar și Hăineală au sperat că, presat să încheie rapid episodul numirilor, Ponta va accepta propunerile ”sistemului”. Reacția a fost una de respingere, Ponta, ca ministru al Justiției, avansând cele două numiri inițiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel