CCR, termen de judecată după sesizarea PSD privind revocarea Avocatului Poporului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Curtea Constituţională a stabilit un termen de judecată pentru sesizarea PSD cu privire la revocarea din funcţie a Avocatului Poporului.

Judecătorii CCR vor dezbate pe data de 29 iunie sesizarea de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului, depusă de PSD.

Amintim că social-democraii au depus, joi, la CCR, o sesizare de neconstituționalitate a hotărârii Parlamentului de a o revoca din funcție pe Renate Weber, Avocat al Poporului.

„Din analiza procedurii desfășurate în Parlamentul României rezultă că propunerea de revocare din funcție a Avocatului Poporului nu a fost făcută de către Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, supunerea la vot a revocării fiind facută numai pe baza raportului comun al Comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, lipsind actul legal de sesizare al Parlamantului, respectiv Hotărârea Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului. Practic, constatăm faptul că cele două Comisii reunite s-au substituit Birourilor Permanente Reunite și au propus, fără a avea această competență, revocarea Avocatului Poporului către plenul reunit, după cum rezultă și din Raportul întocmit în urma ședinței celor două Comisii: În urma dezbaterii cererii de revocare, membrii Coomisiilor juridice au constatat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru a supune plenului Parlamentului revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și în ședința comună din 16 iunie 2021, aceștia au hotărât să adopte raportul comun pentru revocarea din funcție a doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului și să supună spre dezbatere și adoptare Camerelor reunite ale Parlamentului, acest raport împreună cu proiectul de hotărâre aferent”, potrivit sesizării.

Social-democrații apreciază că votul trebuia exprimat pe buletine de vot, nu prin intermediul votului deschis electronic.

„Tot din examinarea Hotărârii de revocare, rezultă că Parlamentul nu a îndeplinit cele două condiții cumulative, astfel: nu a realizat o evaluare obiectivă a activității Avocatului Poporului utilizând motive de revocare clare, obiective menite să garanteze independența Avocatului Poporului și nu a dovedit încălcarea Constituției și a legilor țării”, menționează social-democrații.

Potrivit PSD, Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituțională încălcandu-se prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalității și a art. 58 alin. (1) din Constituție privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel