CCR judecă, miercuri, sesizările lui Iohannis, PNL şi CSM în cazul Dan Şova
Judecătorii Curții Constituţionale judecă, miercuri, sesizările înaintate de preşedintele Klaus Iohannis, PNL şi Consiliul Superior al Magistraturii, în urma deciziei Senatului de a respinge solicitarea DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova.
Cele trei sesizări au fost înaintate instanţei constituţionale după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Senatul nu a încuviinţat, atunci, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.
Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.
Senatul a invocat articolul 24, alineatul 4 din Legea nr 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majorităşii membrilor săi", deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului "se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră".
Citește și: Parlamentul și-a modificat Statutul: Hotărârile vor fi adoptate cu majoritate simplă
Marţi, plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat, cu 292 de voturi "pentru" şi un singur vot împotrivă, modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel că deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen. Totodată, potrivit deciziei plenului, articolul 173, alineatul 2 din Regulamentul Senatului, care spunea că "Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi" se modifică, astfel: "Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi".
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra existenţei unui conflict juridic de natură constituţională ivit între autoritatea judecătorească, reprezentată în cauză de către Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de-o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaţilor şi Senatul, pe de altă parte, "generat de omisiunea celor două Camere ale Parlamentului de a pune de acord dispoziţiile Art. 24 alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, şi ale Art. 173 din Regulamentul Senatului cu prevederile Art. 76 alin.(2) din Constituţie, republicată".
Citește și: Augustin Zegrean: Sunt şi alte probleme în cazul senatorului Dan Șova
PNL a solicitat Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea prevederilor articolului 173 din Regulamentul Senatului, întrucât prevede o majoritate calificată în adoptarea unei hotărâri luate de această camera în procedura reţinerii, arestării şi percheziţiei membrilor săi.
În plus, CSM arată în sesizarea sa că, deşi avea această obligaţie, Senatul nu a adoptat, în cazul cererii DNA privindu-l pe Dan Şova, o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea. În acest fel, Senatul ar fi înlăturat exercitarea oricărei căi de atac ori forme de control asupra unei hotărâri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News