Data publicării:

CCR discută miercuri sesizarea PSD şi PNL în legătură cu OUG privind indemnizaţia pentru creşterea copilului

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
judecator
judecator

Alegeri prezidentiale 2024

Curtea Constituţională a României (CCR) discută miercuri sesizarea PSD şi PNL în legătură cu neconstituţionalitatea prevederilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind indemnizaţia pentru creşterea copilului.

În 26 mai, Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Camera Deputaţilor au contestat la CCR Legea de aprobare a ordonanţei privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului. "În contestaţie criticăm acele prevederi care sunt în contradicţie cu asigurarea dreptului la un trai decent, la alocaţie sau la creşterea natalităţii", a declarat la vremea respectivă liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa.

Potrivit contestaţiei deputaţilor liberali şi social-democraţi, ordonanţa încalcă articolele 44, 47, 53, 20 şi 135 din Constituţie. "Prin Legea pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor legiuitorul practic restrânge în mod drastic drepturile beneficiarilor (unul dintre părinţi) la concediul pentru creşterea copilului - reducând durata acestuia - şi la indemnizaţia pentru creşterea copilului - prin reducerea, de asemenea a cuantumului acesteia", se arată în contestaţie, potrivit Agerpres.

PSD şi PNL arată că în contextul realităţilor economice şi sociale reducerea indemnizaţiei lunare şi a duratei concediului pentru creşterea copiilor plasează persoanele care au calitatea de beneficiari într-o situaţie defavorabilă. Opoziţia susţine că OUG 111/2010 încalcă şi dreptul la proprietate privată stipulat de legea fundamentală. PSD şi PNL afirmă că reducerea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului echivalează cu o expropriere. În plus, deputaţii Opoziţiei menţionează că ordonanţa restrânge exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale, cum ar fi dreptul la prestaţii de asigurări sociale şi de asistenţă socială, aducând grave atingeri cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. Social-democraţii şi liberalii arată că ordonanţa încalcă şi dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile fundamentale, care trebuie interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi celelalte tratate la care România este parte.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în 24 mai OUG privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, cu 178 de voturi pentru, 106 împotrivă şi o abţinere.

Ordonanţa stabileşte măsuri opţionale, la dispoziţia părinţilor, cu privire la concediul pentru creşterea copiilor. Cei care aleg să stea cu copilul acasă până la un an primesc o indemnizaţie în cuantum de până la 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni şi care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 3.400 lei.

În cazul părinţilor care optează să stea acasă cu copii până la vârsta de doi ani cuantumul indemnizaţiei este între 600 şi 1.200 de lei. Ordonanţa Guvernului mai prevede şi acordarea unui stimulent de inserţie în cuantum de 500 de lei părinţilor care se întorc la activitatea profesională până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel