Data publicării:
CCR, decizie conflict Guvern - ÎCCJ. Lucian Bolcaș: Să fie bine înțeles!
Avocatul Lucian Bolcaș a făcut o primă declarație pentru DCNews după decizia CCR cu privire la Completurile de cinci judecători de la ÎCCJ.
”Decizia este absolut corectă, nu se poate ca un organ chemat să aplice legea să adauge sau să modifice legea pretinzând că e vorba de o interpretare când nu e cazul, sunt multiple decizii ale CCR de neconstituționalitate. Instanțele trebuie să aplice legea. Dacă vor să fie constructive, să facă propuneri prin CSM, Parlament. Să fie bine înțeles, judecătorii nu sunt organe legiutoare, ci de aplicare a legii. Va fi o problemă cu aplicarea acestei decizii a CCR, e adevărat că se aplică numai pentru viitor. Cu toate acestea, dacă avem o hotărâre dată de un complet neconstituționat constituit, nu putem să lăsăm acest lucru să produsă efecte. Trebuie să găsim o modalitate, fără fie retroactivă decizia CCR. E o problemă tehnică puțin mai complexă” a spus avocatul Lucian Bolcaș pentru DCNews.
Iată decizia CCR:
În ziua de 7 noiembrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorități publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, și substituirea în acest mod, implicit, autorității legiuitoare, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României.
Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi:
1. A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României și a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.
2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a proceda de îndată la desemnarea prin tragere la sorți a tuturor membrilor Completurilor de 5 judecători, cu respectarea art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.207/2018.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News