Data publicării:
CCR: Numirile la şefia TVR și Radio România, NECONSTITUŢIONALE
Curtea Constituţională a decis că numirile la şefia televiziunii publice şi a radioului sunt neconstituţionale.
CCR a decis, cu unanimitate de voturi, la sesizarea PSD, că hătărârile privind numirea directorilor interimari la TVR și SRR sunt neconstituționale.
„Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Astfel, au fost nesocotite prevederile art.19 și 20 din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, întrucât Parlamentul a invocat aplicabilitatea art.21 alin.(1) și (3) din aceeași lege, fără a fi întrunită condiția din ipoteza normativă a acestui text legal, respectiv situația specială a situației tranzitorii dintre două legislaturi parlamentare, în care este permisă numirea unui director general interimar al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv al Societății Române de Televiziune”, transmite CCR.
Parlamentul a respins în luna mai rapoartele de activitatea ale TVR și Radioului Public pe anii 2017, 2018 și 2019 și a demis conducerile celor două instituții.
De asemenea, Legislativul a validat noile conduceri ale celor două instituții. Astfel, Ramona Săseanu a fost numită în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune, iar Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a fost numit în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, transmite Mediafax.
PSD a sesizat Curtea Constituţională
Reamintim că PSD a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu numirile lui Liviu Popescu și a Ramonei Săseanu de către Parlament în funcțiile de directori interimari ai Societăţii Române de Radiodifuziune și al Societăţii Române de Televiziune.v
În sesizarea la CCR a hotărârii Parlamentului privind numirea directorului general interimar al SRTv, PSD susţine că „singura prevedere legală aplicabilă situaţiei din data de 11 mai 2021 ar fi fost încadrarea în art. 46 alin (7) , întrucât au fost respinse de către plenul reunit al Parlamentului rapoartele de activitate şi de execuţie bugetară, fiind necesară, ulterior, declanşarea procedurii de numire a unui nou Consiliu de Administraţie a Societăţii Române de Televiziune, fără a avea posibilitatea conferită de textul legal de a numi un director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Nimic nu a impiedicat majoritatea ca, în cadrul unui Birou permanent reunit să declanşeze această procedură, cu atât mai mult cu cât cvorumul de şedinţă a fost îndeplinit. În schimb, a fost numit un director general interimar prin interpretarea greşită a legii şi încălcarea acesteia, întrucât nici una din cele trei articole enunţate mai sus nu se poate aplica în speţa de faţă. Dacă legiuitorul ar fi dorit să mai introducă şi alte situaţii, care să ducă la numirea unui director general interimar de către plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, atunci acestea trebuiau prevăzute în mod expres în textul legii”.
Acelaşi argument îl oferă PSD şi în sesizarea formulată la Curtea Constituţională referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea directorului general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News