Data actualizării:
Data publicării:

Cazul dramatic al bebelușului din Urlați: La două luni, cântărește 2 kilograme și nu a fost spălat niciodată de mamă/ UPDATE

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Un caz social dramatic a ajuns în atenția publică zilele trecute, după ce o mamă a ajuns în stare gravă cu bebelușul său la spital, acuzând că la spitalul din Urlați nu a fost primită. Declarațiile mamei au fost contrazise inițial de camerele de supraveghere, apoi chiar de ea. 

UPDATE: Ancheta în cazul copilului în vârstă de două luni, care a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul de Pediatrie Ploieşti din cauza malnutriţiei şi deshidratării severe, arată că mama s-a prezentat cu o seară înainte la Spitalul Orăşenesc Urlaţi cu micuţul, însă femeia a vorbit doar cu agentul de pază, care i-a spus că programul cabinetului de Pediatrie se încheiase, iar apoi femeia a plecat.

Conform datelor comunicate, vineri, de Prefectura Prahova, comisia mixtă de control constituită din ordin al prefectului continuă verificările, însă unele instituţii au prezentat deja rapoartele finale.

Astfel, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Prahova a informat că, în data de 10 mai, la Camera de Gardă a Spitalului Orăşenesc Urlaţi nu s-a prezentat vreo mamă cu un pacient (copil în vârstă de două luni) şi precizează că la aceeaşi dată erau asigurate linii de gardă în specialitatea Medicină Internă, Chirurgie Generală şi Pediatrie (medicul pediatru având program de lucru până la ora 19:00).

Totuşi, pe camerele de supraveghere se observă că, în jurul orei 20,43, o persoană de sex feminin care avea un sugar în braţe a discutat cu agentul de pază al unităţii din dreptul porţii, după care aceasta, deplasându-se către un automobil aflat în stradă, părăseşte unitatea.

"Vă aducem la cunoştinţă că din declaraţia agentului de pază al Spitalului Orăşenesc Urlaţi, la momentul prezentării mamei cu copilul, la poarta de acces, aceasta a precizat că doreşte să meargă la secţia de Pediatrie, iar în urma răspunsului agentului care îi spune mamei că programul cabinetului de Pediatrie se încheiase la ora 19,00, aceasta nu a dorit să mai intre în incinta spitalului şi a plecat. Agentul de pază precizează, de asemenea, că i-a însoţit pe cei doi (mama şi pacientul) până în stradă, întrebând dacă au nevoie de maşină, moment în care însoţitoarea care i-a adus pe cei doi a oprit autoturismul, conducătoarea auto (o doamnă blondă) întrebând despre prezenţa în spital a unui anumit cadru medical. La răspunsul negativ al agentului de pază, persoanele mai sus-menţionate au urcat în maşină şi au plecat", se arată în informarea transmisă de Prefectura Prahova.

Ulterior, joi dimineaţă, o ambulanţă a fost solicitată de către familia pacientului şi acesta a fost transportat la Spitalul de Pediatrie Ploieşti.

Surse medicale au precizat, pentru Agerpres, că bebeluşul este în continuare în stare foarte gravă, pronosticul medicilor fiind unul rezervat.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, Corina Nicola, a declarat, pentru Agerpres, că mama bebeluşului şi ceilalţi doi copii minori ai acesteia, în vârstă de un an şi jumătate, respectiv 3 ani, au fost preluaţi în centrul maternal al instituţiei.

Conform sursei citate, în continuare se fac verificări pentru a se stabili de ce nou-născutul a ajuns într-o stare atât de gravă.

Din informaţiile primite de la autorităţile locale, acestea nu aveau familia în evidenţă ca fiind una cu probleme, sesizări neexistând nici la nivelul DGASPC, a mai spus Corina Nicola.

Mama nu este minoră, tatăl copiilor lucrează şi au locuinţa lor, arată reprezentanta DGASPC Prahova.

----- 

Acum, conform presei locale, ies la iveală detalii dureroase despre bebelușul care se luptă singur pentru viața lui la Terapie Intensivă, pe un pat de spital. Se pare că micuțul de doar două luni cântărește doar 2 kilograme, nu ar fi fost niciodată spălat de mama sa și ar fi ajuns la spital murdar și plin de plăgi infectate. 

În cele din urmă, copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Ploiești, unde se află la Terapie Intensivă, asta după ce medicii l-au resuscitat, pentru că intrase în stop cardio-respirator. 

Mama copilului a spus că a fost inițial cu băiețelul la spitalul din Urlați, la consult. Informația a fost contrazisă de camerele de supraveghere. Ulterior, și femeia s-a răzgândit, schimbând, ora la care s-a prezentat la spital din 17:00 în 21:00. 

Cert este că băiețelul său cântărește mult sub kilogramele pentru care ar fi fost lăsat să iasă din maternitate la naștere, că nu a fost spălat, că era deshidratat și, fără ajutorul medicilor, astăzi nu ar mai fi fost în viață. 

Micuțul de doar două luni a ajuns în această stare critică din cauza malnutriției. A fost atât de înfometat încât a intrat în stop cardio-respirator. 

”Copilul este în stare gravă, la Terapie Intensivă, detubat. Suntem rezervați, la momentul de față, însă, cu privire la un prognostic. A ajuns la noi subnutrit, cu plăgi infectate și foarte murdar. Nu a fost spălat de mamă niciodată. Starea de sănătate îi este atent monitorizată”, a precizat managerul Spitalului de pediatrie, medicul Anca Miu, pentru ObservatorPH

Revenind la declarațiile contradictorii ale mamei, după ce declarat că a dus băieţelul la Spitalul Orăşenesc din Urlaţi şi că acolo nu a fost văzut de niciun medic pe motiv că nu ar exista pediatru, Prefectura Prahova a deschis o anchetă pentru a verifica afirmaţiile. Subprefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a declarat că primele date arată că mama şi copilul nu s-au prezentat la unitatea medicală din oraşul Urlaţi, fiind făcute verificări inclusiv pe camerele de supraveghere din unitatea medicală.

Surse judiciare au precizat, conform Observator, că femeia nu este credibilă şi că are antecedente penale. Cazul a intrat şi în atenţia DGASPC. Ulterior, femeia şi-a schimbat declaraţia spunând că a mers cu copilul la spitalul din Urlaţi la o altă oră decât cea menţionată iniţial. Astfel, femeia care a afirmat că a ajuns la spital miercuri la ora 17:00, susţine acum că nu la acea oră, ci la ora 21:00 a mers la spitalul din Urlaţi.

Oficialii Prefecturii au precizat că în aceste condiţii, noi verificări vor fi făcute la unitatea sanitară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel