Cazul bebelușilor de la 'Marie Curie'. Ministrul Sănătății: Bănuim cauza
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat miercuri seară, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit "agentul etiologic", ci acesta este doar "bănuit".

"În acest moment tratăm consecinţe, tratăm complicaţii ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigaţii în tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată nu avem agentul etiologic, îl bănuim deoarece ştim că această boală este consecinţa agentului care a fost prezentat", a afirmat ministrul.

Copiii s-au îmbolnăvit de la o bacterie care se găseşte în materii fecale, în mizerie. Demnitarul a spus că raportarea cazurilor a fost tardivă, deşi regula în astfel de situaţii prevede un termen de 24 de ore.

"Cu cât ne îndepărtăm de un astfel de eveniment, probabilitatea de a pune în evidenţă agentul patogen scade. Regula spune că astfel de situaţii trebuie raportate în decurs de 24 de ore. (...) Sunt revoltat fiindcă luăm totul a la lejer în sensul în care nu raportăm şi asta probabil se întâmplă în diferite situaţii, zicând că nu o să se întâmple nimic. Asta este probabil logica sau mă gândesc că este genul de logică "lasă-mă să te las, nu se va întâmpla nimic". Şi uită-te că se întâmplă şi se pot întâmpla drame ca aceasta. Asta dovedeşte că modul acesta este absolut incalificabil", a declarat reprezentantul MS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel