Data publicării:

Caz rar. O femeie din Argentina a scăpat de HIV fără medicamente sau tratament

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

O femeie din Argentina pare să fi scăpat singură de HIV, fără medicamente sau tratament.

O femeie din Argentina pare să fi scăpat singură de HIV, fără medicamente sau tratament, acesta fiind al doilea caz documentat de acest fel din lume, relatează BBC.

Medicii cred că sistemul imunitar al pacientei a eliminat singur virusul.

Testele efectuate pe mai mult de un miliard de celule ale femeii nu au găsit nicio urmă viabilă a infecției, informează Archives of Internal Medicine. Dacă acest proces ar putea fi exploatat, ar putea oferi o modalitate de a elimina sau de a vindeca eficient HIV, spun experții.

Descoperirile sunt o dovadă în plus că există persoane care se nasc cu o rezistență naturală la HIV.

Unii au gene care previn infecția. Alții - inclusiv „pacientul Esperanza", care dorește să-și păstreze anonimatul - par să ia virusul, dar apoi îl elimină.

Majoritatea persoanelor cu HIV au nevoie de terapie antiretrovirală (ART) pe toată durata vieții. Dacă încetează să ia aceste medicamente, virusul latent se poate trezi și poate cauza din nou probleme.

În ultimii ani, au fost raportate cazuri de „controlori de elită" care pot suprima virusul, cu ajutor, dar fără medicamente împotriva HIV.

Un bărbat, din Londra, a reușit să nu mai ia pastilele zilnice pentru HIV după ce a primit un tratament cu celule stem de la un donator, pentru cancer. Celulele sale infectate cu HIV au fost eliminate și înlocuite în timpul tratamentului împotriva cancerului. Și, în mod întâmplător, donatorul său a fost unul dintre cei 1% de oameni născuți cu gene care împiedică HIV să infecteze celulele, notează Mediafax.

VEZI ȘI: Dr Constantin Ionescu-Târgoviște, despre experimentul de pe insula Nauru. Cum ne distrugem fără să ne dăm seama

Academicianul Constantin Ionescu-Târgovişte, invitatul DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, a vorbit despre „experimentul Nauru”.

Nauru a fost o insulă tropicala obișnuită în Oceanul Pacific. Odată cu descoperirea unor depozite de fosfați utilizate, de exemplu, pentru producerea îngrășămintelor, oamenii care locuiau acolo s-au îmbogățit, însă sănătatea lor a avut grav afectată. După ce și-au dat seama că pot face bani ușor din extragerea fosfatului, oamenii au abandonat agricultura și pescuitul. Consumau mai mult decât era necesar și aveau o activitate fizică mai mică decât ar fi trebuit. Locuitorii din Nauru au devenit obezi, fiind afectați de diabet și hipertensiune arterială. 

„Aș menționa un experiment - între ghilimele - care s-a petrecut prin anii 1930, într-o insulă din Pacific, Nauru se numește. Nu e o insulă mare. Acolo persoanele erau slabe, slabe, slabe! S-a constatat că, în jurul acestei insule, erau niște corali care apăruseră și se dezvoltau. Analizând, s-a constatat că era o acumulare de fosfați, cel mai bun îngrășământ agricol, care a început să fie exploatat. După mulți ani de exploatare, o altă poză arăta cum oamenii erau de patru sau cinci ori mai lați. Deci, iată un exemplu de pericol pe care civilizația umană îl are prin prisma scăderii gradului de activitate fizică, a obezității și a întregii patologii”, a spus Constantin Ionescu-Târgoviște.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel