Cazul judecătorului Dănileț. Comisia Europeană, mesaj pentru România: Urmărim cu o serioasă îngrijorare măsurile disciplinare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Caz judecătorului Dănileț. Comisia Europeană, mesaj pentru România: Urmărim cu o serioasă îngrijorare măsurile disciplinare / Foto: Facebook Cristi Dănileț
Caz judecătorului Dănileț. Comisia Europeană, mesaj pentru România: Urmărim cu o serioasă îngrijorare măsurile disciplinare / Foto: Facebook Cristi Dănileț
Comisia Europeană a anunțat că urmărește ”cu o serioasă îngrijorare” cazul judecătorului Cristian Dănileț.

Comisia Europeană a reacționat după ce judecătorul Cristi Dănileţ a fost exclus din magistratură de către CSM. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene în România a precizat pentru Știrile ProTV că această instituție urmărește ”cu o serioasă îngrijorare” cazul magistratului român. 

Mai mult, purtătorul de cuvânt a mai precizat că acest caz va fi monitorizat în contextul MCV și al raportului anual privind statul de drept în România.

Mesajul integral al reprezentantului Comisiei Europene în România

"Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre, conform tratatelor, și un element cheie al statului de drept.

Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private.

Rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare au ridicat, de asemenea, preocupări structurale legate de Inspecția Judiciară, care a rămas de rezolvat. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape această situație – inclusiv alte cazuri în curs – în contextul Mecanismului de cooperare și verificare, și al raportului privind statul de drept.”, a transmis reprezentantul CE.

Reamintim că judecătorul ar fi fost găsit vinovat, în baza art. 99 din Legea 303/2004, de ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”, după mai multe postări pe Tik Tok.

Cristi Dănileţ, prima reacţie după excludere 

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru două filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui. Abaterea reținută este ”conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară. Evident, voi formula recurs la ÎCCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție.” a scris Cristi Dănileț, pe Facebook. VEZI CONTINUAREA AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel