Data publicării:

Cauzele care duc la apariția infertilității, potrivit medicului Nicolae Poiană (SANADOR) / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Conf. Dr. Nicolae Poiană, coordonatorul Centrului FIV SANADOR și medic colaborator al Spitalului Clinic SANADOR, a fost invitat la DC News și DC Medical unde a vorbit despre cauzele infertilității.

SANADOR anunță deschiderea Centrului de fertilizare in vitro SANADOR, care furnizează servicii medicale de reproducere umană asistată la cele mai înalte standarde de excelență. Activitatea Centrului FIV SANADOR este coordonată de Conf. Dr. Nicolae Poiană, medic cu o experiență de peste 40 de ani în specialitatea obstetrică-ginecologie, cu peste 10.000 de nașteri la activ și cu sute de reușite în fertilizarea in vitro în peste 15 de ani de activitate dedicată. Alături de jurnalistul Val Vâlcu, conf, dr. Nicolae Poiană a vorbit despre cauzele care duc la apariția infertilității și despre vârsta optimă pentru a face un copil. 

„Care sunt cauzele infertilității?", a întrebat Val Vâlcu.

„În opinia mea, ar fi bolile cu transmitere sexuală care, de cele mai multe ori, întrerup circuitul natural fiziologic al etapelor reproducției care afectează anumite segmente ale tractului genital ale femeii, în special probleme tubare, dar nu mai puțin, probleme ovariene, fie patologie tumorală, fie o patologie disfuncțională care apare din ce în ce mai frecvent, mă refer la ovarele polimicrochistice aici.

Pentru parteneri, cel mai adesea poate fi învinuită în această disfuncție problema de spermatogeneză, respectiv testiculară, fie că ne referim la transport epididimar, fie că ne referim la hidrocel, varicocel, alte leziuni testiculare, fie că ne referim la anumite situații comportamentale. O să vă dau un exemplu: două părți de pe suprafața organismului bărbătesc au cea mai scăzută temperatură: vârful nasului și testiculul.

Dacă temperatura la nivel testicular ajunge peste 35 și puțin, atunci spermatogeneza e perturbată. Pentru chestia asta organismul e prevăzut cu plexuri pampiniforme, cu plexuri venoase, cu un sistem de pierdere de căldură, dar obiceiuri vestimentare, blugi, slip, aduc testiculele în contact cu corpul care are 36 de grade, deci crește temperatura. Sigur nu e asta cauza principală, dar o putem lua în considerare.

Sigur că se mai pot adăuga și alte probleme disfuncționale, mai ales la bărbat, mă refer la disfuncțiiile rectile.

Ca mesaj pentru cupluri, ideea ar fi: „Oameni buni, faceți copii la o vârstă tânără!", a spus Conf. Dr. Nicolae Poiană

„Care ar fi vârsta optimă pentru că acum căsătoriile se încheie mult mai târziu?", a întrebat Val Vâlcu.

„Pot să zic, concepția socio profesională s-a schimbat. Acum și partenerele noastre doresc să ajungă CEO și nu e nimic rău în asta. Văd că mai nou, în trendul cuplurilor, s-au hotărât să-și împartă jumătate-jumătate cheltuielile. S-au dus vremurile când bărbatul era tatăl familiei, el trebuia să fie cu sacoșa, cu munca, cu banii în casă și el trebuia să întrețină familia, iar rolul femeii era de a crea un mediu, o familie.

Lucrurile s-au schimbat foarte serios, nu pot să condamn chestia asta, numai că trebuie să atrag atenția: „fugit irreparabile tempus” – timpul trece fără a putea fi întors. Asta ar trebui să fie una dintre problemele pe care și le pun. De acord, facem studii, începem să profesăm, dar până în 30 ar fi pentru primul copil.", a spus Conf. Dr. Nicolae Poiană la DC News si DC Medical. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel