Căutările continuă după ce două elicoptere japoneze s-ar fi prăbușit. Premierul Japoniei: Se angajau într-un antrenament foarte dur
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Au loc căutări după ce două elicoptere japoneze s-ar fi prăbușit.

Marina japoneză continuă căutările pentru găsirea a șapte membri de echipaj în Oceanul Pacific după posibila prăbușire a două elicoptere în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma căreia cel puțin un membru al echipajului a murit.

Salvatorii au recuperat până în prezent corpul unui bărbat, precum și cutii negre și resturi, dar nu i-au găsit încă pe ceilalți.

Premierul Fumio Kishida a deplâns luni tragedia în Parlament.

”Este extrem de regretabil faptul că ne-am pierdut personalul în timp ce se angajau într-un antrenament foarte dur, la ore târzii în noapte”, a declarat el.

Încă nu este clar ce anume a cauzat accidentul, care a avut loc în apropierea insulelor Izu, care se află nu departe de continent, la aproximativ 600 km la sud de Tokyo.

Fără probleme tehnice

Înregistrările de zbor recuperate de la ambele avioane nu au dezvăluit probleme tehnice, a declarat ministrul japonez al Apărării, Minoru Kihara.

”În primul rând, facem tot posibilul pentru a salva vieți”, a declarat duminică Kihara, adăugând că elicopterele au făcut ”exerciții pentru a contracara submarine pe timp de noapte”.

Cele două elicoptere transportau patru membri de echipaj în timpul exercițiilor de sâmbătă seara.

Comunicarea cu unul dintre elicoptere a fost pierdută la ora locală 22:38 în largul insulei Torishima, a relatat postul de televiziune NHK. Un minut mai târziu, un semnal de urgență a fost primit de la această aeronavă. După 25 de minute, militarii și-au dat seama că și comunicarea cu cealaltă aeronavă a fost pierdută în aceeași zonă.

Autoritățile au lansat o operațiune majoră de căutare, folosind 10 nave și cinci avioane pentru a cerceta apele.

”Avem o operațiune de 24 de ore pentru căutări, care a avut loc toată ziua și toată noaptea”, a declarat un ofițer de marină pentru agenția de presă AFP, conform BBC.

Pe lângă recuperarea corpului unui bărbat, echipajele au găsit înregistratoarele de zbor aproape unul de celălalt, precum și resturi, inclusiv părți din palele rotorului.

Elicopterele Mitsubishi SH-60K operează în principal de pe distrugătoare navale.

Implicarea unei alte țări, puțin probabilă

Întrucât nu existau alte aeronave sau nave în apele din apropiere, marina a declarat că implicarea unei alte țări în incident este puțin probabilă.

Japonia a sporit cheltuielile pentru apărare și a aprofundat cooperarea cu SUA, Coreea de Sud și alte țări din Asia ca răspuns la asertivitatea crescândă a Chinei în regiune.

În aprilie 2023, un elicopter al armatei japoneze cu 10 persoane la bord s-a prăbușit în largul insulei Miyako, în sudul prefecturii Okinawa.

Elicopterul UH60, cunoscut sub numele de Black Hawk, supraveghea zona în momentul în care a dispărut.

Un comandant de rang înalt al Japan Ground Self-Defense Force, generalul-locotenent Yuichi Sakamoto, se număra printre persoanele aflate la bordul aparatului de zbor. Nu au existat supraviețuitori.

Armata americană deține, de asemenea, o bază în Okinawa, un grup de insule în Marea Chinei de Est, la jumătatea distanței dintre Taiwan și Japonia continentală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel