Câți bani au virat evazioniștii Fiscului pentru a-și reduce pedepsele
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
evaziune_fiscala
evaziune_fiscala

La bugetul de stat au intrat, într-un cont deschis de Fisc, opt milioane de euro în șase luni. Contul a fost înființat în august 2012, pentru a recupera de la evazioniști prejudiciilor identificate în cazurile de evaziune fiscală, în schimbul reducerii pedepselor. 

Fiscul a înființat în august 2012 un cont dedicat recuperării prejudiciilor identificate în cazurile de evaziune fiscală, pentru reducerea pedepselor făptuitorilor care plătesc înainte de primul termen al proceselor penale. În acest fel, ANAF a încasat opt milioane de euro în șase luni. Cea mai mare sumă a fost încasată la începutul lui 2013, de la o firmă din București.  Înainte ca Parchetul să decidă începerea urmăririi penale, firma a virat în contul deschis de Fisc aproximativ cinci milioane de euro.

Filosofia Fiscului va viza promovarea măsurilor care să mute greutatea acțiunii de combatere a evaziunii fiscale către creșterea încasărilor la bugetul de stat, susține președintele ANAF, Șerban Pop. Acesta a adăugat că prin metoda contului se recuperează prejudiciul și scurtării circuitului penal.

Potrivit legii 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății pentru evaziune fiscală, învinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat înainte de primul termen de judecată, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 100.000 euro, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat este de până la 50.000 euro, se aplică o sancțiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel