Studiu. Categoria de persoane care poate dezvolta boli cronice, inclusiv cancer. Te încadrezi?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Daniel Reche)
Sursă foto: Pexels (Daniel Reche)
Noi cercetări au relevat faptul că un grup de oameni poate avea un risc mai mare de boli cronice spre deosebire de populația generală.

Potrivit unor noi cercetări, femeile de toate vârstele și bărbații tineri cu anumite tulburări psihologice au mai multe șanse de a dezvolta anumite boli cronice. Cercetătorii unui studiu retrospectiv publicat în jurnalul JAMA Network Open au analizat datele privind sănătatea a 40.360 de adulți din comitatul Olmsted din Minnesota. Această bază de date colectează informații medicale în curs de desfășurare de la oamenii care locuiesc în comitat.

Echipa de cercetare a împărțit adulții în trei grupe de vârstă în funcție de gen: 20, 40 și 60 de ani. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri: cei cu anxietate; depresie; anxietate și depresie; sau nici anxietate, nici depresie.

Femeile și bărbații tineri sunt supuși riscului de a dezvolta boli cronice

Femeile din toate cele trei grupe de vârstă și bărbații în vârstă de 20 de ani care au avut fie depresie, fie anxietate și depresie au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o afecțiune cronică, în comparație cu participanții fără anxietate sau depresie.

Unele dintre cele 15 afecțiuni cronice observate în studiu au inclus hipertensiunea arterială, astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și majoritatea cancerelor. 

Dintre toate femeile din studiu, cele în vârstă de 20 de ani au avut cele mai multe șanse de a dezvolta boli cronice dacă au avut atât anxietate, cât și depresie, cu un risc de 61% mai mare în comparație cu participanții fără nicio tulburare mintală. Femeile în vârstă de 60 de ani au avut cele mai puține șanse de dezvoltare a bolilor dacă au avut doar anxietate, cu o creștere de peste 5% a riscului în comparație cu participanții fără anxietate și depresie, scrie CNN.

Bolile mintale zugrăvesc o altă realitate

"Avem tendința de a crede că tinerii sunt plini de vitalitate, sunt în formă și sănătoși. De asemenea, avem tendința de a crede că afecțiunile medicale cronice afectează doar persoanele în vârstă. Din păcate, pentru persoanele care suferă de boli mintale, realitatea poate arăta destul de diferit", a spus Jasmin Wertz, lector în psihologie la Școala de Filosofie, Psihologie și Științe Limbii de la Universitatea din Edinburgh din Regatul Unit, care nu a fost implicată în studiu.

Care ar fi cauzele?

Cercetătorii nu au reușit să determine de ce femeile au mai multe șanse să fie afectate decât bărbații, dar există câteva ipoteze posibile, a spus autorul studiului, Dr. William Bobo, profesor de psihiatrie și președinte și consultant al departamentului de psihiatrie și psihologie de la Clinica Mayo din Jacksonville, Florida.

Factorii hormonali, biologici și psihologici pot juca un rol important, a adăugat Bobo.
Participanții cu anxietate și depresie au fost, de asemenea, afectați de mai multe afecțiuni cronice, nu doar de una sau două, a mai spus acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel