Câte calorii au pufuleţii. E adevărat că îngraşă?
Pufuleții gasiți în comerț în prezent se află pe lista alimentelor non grata, în categoria ronţăielilor nesănătoase. Iată de ce!
Pufuleții sunt "snack-ul" copilăriei și o gustare la care ne întoarcem și astăzi când ni se face poftă de ceva sărat și gustos. Dar cum rămâne cu silueta, mai ales în cazul femeilor?
Ei bine, la o simplă citire a ingredientelor, chiar și varietatilor simple (fără aromă de cașcaval, brânză, paprika etc.), descoperi o mulțime de neajunsuri, de la conținutul caloric ridicat per porție (30 g) la excesul de sare și prezența uleiului de palmier. Să nu te miri dacă, în timp, vei începe să faci burtă şi vei căpăta obraji mai rotofei. În principal, e din cauza sării!
Da, pufuleții îngrașă!
O dietă exclusiv cu pufuleți nu este deloc recomandată. Nu de alta dar, deși au un gust irezistibil, pufuleții sunt departe de a fi de vreun real folos în curele de slăbire. Dacă mănânci o pungă întreagă îți asiguri dintr-un foc un aport caloric în jurul valorii a 500 de calorii! Deloc puțin pentru o gustare, nu?
Explicația? Pufuleții sunt obținuți prin expandarea malaiului grisat, cu impact asupra amidonului din compoziție. Cu alte cuvinte, deși par "light", conținutul caloric asociat e departe de a fi astfel. Iar faptul că pufuleții conțin și uleiuri vegetale (de cele mai multe ori ulei de palmier) și zaharuri, adică surse suplimentare de calorii, nu face decât să completeze rețeta dezastrului pentru siluetă.
Sare din abundenţă
Un alt aspect care ar trebui să te convingă să scoţi pufuleții de pe lista gustărilor este conținutul lor ridicat de sare. Pentru a-i face mai savurosi și a încuraja consumul, pufuleții abundă în sodiu, ale cărui efecte nocive, în cazul excesului pe termen lung, sunt bine-cunoscute: de la retenție de apă și hipertensiune, la creșterea riscului unor probleme grave de sănătate, precum pietre la rinichi, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, osteoporoză s.a.
Coloranți periculoși
Nu trebuie ignorat nici faptul că pufuleții conțin și coloranți. În funcție de sortiment și marcă, în compoziția lor se regăsesc, printre altele, tartrazina sau E102 (colorant galben) și roșu Ponceau sau E124. Tartrazina, regăsită în toate produsele alimentare de culoare galbenă din comerț, a fost interzisă în țări precum SUA, Austria și Norvegia din cauza efectelor asupra sănătății care includ: reacții alergice, migrene, tulburări de dispoziție (anxietate, depresie), tulburări de vedere și de somn, stări de oboseală și de slăbiciune. Cantitatea zilnică admisă de tartrazina este de cel mult 7,5 mg/kg corp, depășită cu brio prin consumul de pufuleți și de orice alt produs de culoare galbenă (suc, muștar, bomboane, creme, prăjituri etc.).
Cât despre roșul Ponceau (roșu coșenilă) sau E124, și acesta are efecte grave asupra sănătății, care variază de la reacții alergice la hiperactivitate la copii, agravarea astmului, afecțiuni stomacale, ale colonului, vezicii urinare s.a. De altfel, acest colorant a fost deja interzis în țări precum Finlanda, Norvegia și SUA, iar în UE i-a fost limitată utilizarea. În prezent, doza zilnică admisă de roșu Ponceau este de doar 0,7 mg/kg corp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News