Catastrofă în Brazilia: Inundații fără precedent afectează milioane de oameni /video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com
Sudul Braziliei este devastat de inundații fără precedent, declanșate de ploi torențiale care au dus la revărsarea râurilor. Catastrofa naturală a afectat deja 1,4 milioane de oameni, iar bilanțul se ridică la cel puțin 95 de morți și peste 130 de dispăruți, conform oficialilor. Aceasta este descrisă ca cea mai gravă calamitate din istoria statului Rio Grande do Sul.

Capitala statului, Porto Alegre, se numără printre localitățile afectate. Situația în orașul de 1,3 milioane de locuitori este critică, fiind izolat aproape complet de inundații. Aproximativ 80% din populație nu are acces la apă curentă după ce cinci din cele șase stații de tratare au fost scoase din funcțiune, scrie BBC.

 

Suzan, o locuitoare din Porto Alegre, descrie situația drept inimaginabilă: „Sunt mii de oameni care și-au pierdut casele. Nu mai avem apă nicăieri.” „Mama mea soacră are 90 de ani și a trebuit să fie evacuată în brațe de salvatori. Este incredibil ce se întâmplă”, adaugă ea.

Primarul orașului a impus raționalizarea apei potabile, distribuția făcându-se cu cisterne. Eforturile echipelor de salvare sunt îngreunate de bande infracționale care fură bărci. „Au fost jefuite case și ambarcațiuni. Este o situație deplorabilă care trebuie condamnată,” a declarat un purtător de cuvânt al președinției.

Autoritățile au lansat apeluri către oricine deține bărci să le pună la dispoziția echipelor de salvare, mii de rezidenți așteptând să fie evacuați din zonele afectate. Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să-și abandoneze locuințele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel