Data publicării:

Catalizatoarele auto, vânate de hoţii din întreaga lume. O piesă costă până la 3000 de dolari. În pandemie, creştere cu 400 la sută a furturilor

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash

Hoţii din întreaga lume au început să fure catalizatoare auto de la maşinile parcate. Jafurile au loc pe timpul nopţii, iar proprietarii observă, de cele mai multe ori, că piesa le lipseşte abia când pornesc maşina. Astfel de jafuri au loc şi în România. 

Pe 22 martie, spre exemplu, doi tineri de 20 şi 24 de ani au fost reţinuţi de poliţiştii din Capitală, bănuiţi fiind că ar fi furat astfel de catalizatoare de la maşinile parcate în Sectorul 5. Paguba a fost estimată la 8000 de lei. 

"La data menționată, în jurul orei 04.00, polițiștii Secției 19 au fost sesizați de către un bărbat, prin intermediul 112, cu privire la faptul că doi tineri au sustras un catalizator de la un autoturism parcat în fața unui bloc din Sectorul 5.

Ulterior aceștia au fugit de la locul faptei cu un autovehicul. Întrucât șoferul se deplasa cu viteză și nu a oprit la semnalele regulamentare ale polițiștilor, unul dintre agenți a folosit armamentul din dotare, fără a rezulta victime sau pagube materiale.

Cei doi au fost imobilizați și conduși pentru audieri la sediul secției de poliție iar în urma controlului autovehiculului cu care se deplasau, în compartimentul motorului autoturismului, au fost identificate un fierăstrău electric, trei catalizatoare și un cric hidraulic.

Din probatoriul administrat s-a stabilit că la data menționată, cei doi, ar fi tăiat și sustras, cu ajutorul unui fierăstrău electric, catalizatorul de la un autoturism parcat pe o stradă din sectorul 5. Din investigații a rezultat că anterior ar fi comis alte două fapte similare.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Secției 19, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, cu cei în cauză în stare de reținere, ulterior fiind dispusă măsura controlului judiciar.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", a transmis atunci Poliţia Capitalei, conform promotor.ro

În Marea Britanie, hoţi de catalizatoare prinşi în fapt de proprietarul maşinii. "Vă reparam roata"

Doi hoți de catalizatoare din Marea Britanie au fost surprinși în timp ce acționau. Martor la furt a fost chiar proprietara autoturismului la care ”lucrau” hoții. Femeia a bătut în geam când a văzut că cei doi bărbaţi umblă la maşină şi i-a întrebat ceva. 

Unul dintre hoți a găsit imediat o explicație: „Îți repar roata!”

„Nu avem nevoie ca roata să fie reparată. Pleacă, pleacă!”, a spus femeia.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de (Southall) UB1 UB2 (@ub1ub2)

250 de catalizatoare, 750.000 de dolari

Poliția din Los Angeles a recuperat, recent, 250 de catalizatoare în valoare de aproximativ 750.000 de dolari. Alături de piesele auto, ancheta a avut ca rezultat 19 arestări și recuperarea a 100.000 de dolari, precum și confiscarea unei arme cu numere de serie șterse.

Răspunzând numeroaselor plângeri privind furturile de convertoare catalitice, poliţia a descins în patru locații din orașul Los Angeles, oraş în care furturile de catalizatoare au crescut în timpul pandemiei cu 400 la sută.

De ce fură hoţii catalizatoare

Convertoarele catalitice sunt destul de simplu de furat și pot fi valorificate rapid. Acestea conțin combinații de metale prețioase extrem de valoroase, inclusiv platină, paladiu și rodiu.

Pe unele mașini, cum ar fi SUV-urile și pickup-urile, hoții se pot strecura cu ușurință sub vehicule și pot scoate catalizatorul fără a fi nevoie să ridice mașina. Au nevoie doar de un flex cu acumulator, iar în maximum 5 minute pot să-l dea jos de pe mașină și să plece cu el.

Și în România furtul de catalizatoare a ”explodat”. În acest an s-a raportat furtul unui catalizator chiar de pe o mașină care aparținea Poștei Române.

Conform oamenilor legii, hoții acționează în grup format din cel puțin trei persoane. O persoană taie efectiv piesa montată pe mașină cu ajutorul unui flex cu acumulator, o altă persoană stă de pază, pe când o a treia persoană așteaptă într-o mașină parcată în apropiere, cu motorul pornit pentru o scăpare cât mai rapidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel