Data publicării:
Cătălin Striblea. Mi s-ar părea ironic...
Jurnalistul Cătălin Striblea a comentat o situație pe care a constatat-o în zona unde locuiește.
"Cred că ați văzut deja în jurul vostru că Lidl și Kaufland încep să rivalizeze cu MegaImage-ul la număr de magazine. La mine, pe o rază de un kilometru cred că găsesc vreo trei Lidl și un Kaufland. Sunt mai puține decât Mega pentru că nu dau francize, ci se dezvoltă pe forțe proprii. Micul lor secret se află însă într-un acord cu Banca Mondială, mai precis cu una dintre ramurile acesteia, International Finance Corporation", a scris Cătălin Striblea, pe blogul său.
Jurnalistul adaugă că "vorbim de o singură companie, Schwarz Gruppe, o proprietate a unei familiii germane, care deține ambele lanțuri de magazine".
Afacerile mondială omoară afacerile locale
"Nu e nimic incorect sau ilegal pentru că scopul Băncii Mondiale este, pritre altele, să ducă la dispariția sărăciei și a inechității sociale, dezvoltând afaceri prin crearea de locuri de muncă. Banca Mondială este o proprietate a guvernelor lumii și este finanțată cu bani publici de la țările membre printre care și România. Aveți aici mai mult despre ea. Doar că mi se pare ridicol ca din bani publici, puși la un loc de multe state, să dezvolți corporații cu profituri uriașe. Schwarz Gruppe e cel mai mare retailer din Europa și are cifre de afaceri de zeci de miliarde, cu vânzări nete de 74 de miliarde de euro. Iar politica de discounturi care i-a făcut atât de populari este undeva la limita legii, spune Bloomberg. E adevărat, Lidl și Kaufland fac locuri de muncă în România. Majoritatea sunt plătite prost și omoară plus-valoarea pe care ar putea-o aduce și alte ramuri. Magazinele lor vin lângă piețe, nu au nicio obligație să preia marfă de la producătorii locali și nici nu întâmpină piedici de la stat, piedici care să facă lor și altora", a scris Cătălin Striblea.
Jurnalistul apreciază că este disproporționat ceea ce se întâmplă, pentru că mor afaceri locale când sunt autorizate aceste supermarket-uri în centrul orașului.
"Mi s-ar părea ironic ca patronii lor să lucreze la raft la cele două magazine mai mari, unde se vând cu succes cârnați nemțești", a conchis Cătălin Striblea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News