Cât va fi pensia specială a premierului Lizz Truss, după 44 de zile de mandat
Lizz Truss ar putea fi beneficiara de "pensie specială" pentru că a ocupat funcția de premier al Marii Britanii: aproximativ 10 000 de lire sterline ar urma să primească în fiecare lună.
Lizz Truss ar putea să beneficieze de o idemnizație de fost premier de aproximativ 115 000 de lire sterline pe an, deși a fost în funcție doar 44 de zile. Pentru a beneficia de această indemnizație, Truss trebuie însă să o ceară, iar politicienii britanici fac deja presiuni pentru ca acest lucru să nu se întâmple.
Liberal-democraţii sunt de părere că britanicii vor fi lăsaţi cu un 'gust amar' dacă Liz Truss va revendica indemnizaţia după scurtul şi tumultuosul său mandat în Downing Street.
Indemnizaţia a fost introdusă în 1991 după demisia lui Margaret Thatcher, pentru a-i sprijini pe foştii prim-miniştri în îndatoririle lor publice după plecarea din funcţie.
Democrații: Nu ar fi corect
Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a Partidului Liberal Democrat, Christine Jardine, a declarat că ar fi 'de neconceput' ca Truss să primească această sumă după un mandat atât de scurt.
'Liz Truss va rămâne pentru totdeauna ca prim-ministrul de 50 de zile. Nu ar trebui în niciun caz să i se permită să primească aceeaşi sumă de 115.000 de lire ca indemnizaţie pe viaţă ca şi predecesorii ei recenţi, care au servit toţi în funcţie mult peste doi ani', a spus ea.
'Pentru ca lucrurile să fie şi mai rele, moştenirea lui Truss este un dezastru economic, pentru care conservatorii îi pun pe contribuabili să plătească factura. Ar fi de conceput ca Truss să dispară spre asfinţit cu o recompensă potenţială de şase cifre, în timp ce lasă publicul britanic în suferinţă', a adăugat purtătoarea de cuvânt.
'Această potenţială uriaşă plată va lăsa un gust amar pe limba milioanelor de oameni care se luptă cu facturile explozive şi ratele usturătoare la ipoteci mulţumită managementul economic defectuos al conservatorilor', a mai spus liberal-democrata britanică.
Glumele din presa internațională după mandatul scurt al lui Liz Truss: "O salată are termen de valabilitate mai lung"
Înlăturarea de la putere a premierului britanic Liz Truss era un deznodământ atât de anticipat în Regatul Unit încât una dintre glumele cele mai comentate din ultimele zile a fost un simulacru de concurs pentru a stabili cine are termenul de valabilitate mai lung: o salată de supermarket sau şefa executivului britanic. A câştigat salata, notează EFE.
Tabloidul Daily Star a împins gluma atât de departe încât, timp de o săptămână, a transmis în direct 24 de ore din 24 un video în care apărea o salată Iceberg, gătită cu o pereche de ochelari şi cu o perucă blondă, iar alături trona un portret al liderei conservatoare Liz Truss, care a anunţat joi că va demisiona.
Truss a pierdut concursul, a titrat joi cu mândrie tabloidul Daily Star, care a reuşit să popularizeze imaginea salatei ca metaforă a efemerului mandat al politicianului conservator, ce a intrat în istorie ca premierul cu cea mai scurtă şedere la Downing Street.
De când regina Elisabeta a II-a a desemnat-o şefă a guvernului la 6 septembrie, cu două zile înainte de decesul suveranei britanice, au trecut doar 44 de zile.
Truss a petrecut mare parte din această perioadă încercând să rezolve criza economică pe care a provocat-o cu decizia sa de a reduce agresiv impozitele, care a dus la o importantă scădere a valorii lirei sterline, a crescut costul datoriei britanice şi a obligat Banca Angliei să intervină de urgenţă pentru a evita falimentul mai multor fonduri de pensii.
Truss a fost în funcția de execuție, de fapt, doar timp de 7 zile
În realitate, gluma despre salată a apărut pentru prima dată în paginile respectatului săptămânal The Economist. La începutul săptămânii trecute, publicaţia sublinia într-un editorial că, excluzând perioada de doliu după decesul reginei Elisabeta a II-a, care a paralizat politica britanică, Truss s-a aflat la butoane pentru doar şapte zile, înainte ca tulburările economice să-i facă praf toate planurile.
Cam tot atât este şi termenul de valabilitate al unei salate, glumea publicaţia într-un articol în care a numit-o pe cea care era încă lidera conservatorilor drept Doamna iceberg, în contrapondere cu Doamna de fier, fostul premier britanic Margaret Thatcher. Numai că cea care aspira să devină noua Doamnă de fier s-a topit în numai şase săptămâni, pe fondul a numeroase erori de calcul şi a inabilităţii sale politice, notează EFE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News