Cât timp va rezista Guvernul PNL - PSD - UDMR. Chirieac, scenariu! ”În acel moment, fiecare pentru el”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Bogdan Chirieac: "Premieri ar trebui să fie președinții celor 3 partide". Cât timp ar putea rezista alianța PNL-PSD-UDMR / Foto: Facebook Guvernul României
Bogdan Chirieac: "Premieri ar trebui să fie președinții celor 3 partide". Cât timp ar putea rezista alianța PNL-PSD-UDMR / Foto: Facebook Guvernul României
Analistul politic Bogdan Chirieac susține că în noul Guvern ar trebui să fie trei premieri, președinții celor trei partide care ar face alianță.

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre negocierile PNL-PSD-UDMR. Acesta a explicat care sunt pașii pe care ar trebui să le urmeze cele 3 partide pentru a forma un Guvern. Totodată, Bogdan Chirieac a spus că, într-un asemenea scenariu, premieri ar trebui să fie președinții celor trei partide, prin rotație, așa cum se întâmplă acum în Israel.

"La un compromis se va ajunge, să știți, fiindcă nu există o altă posibilitate de a face o majoritate parlamentară acum în România, decât în această formulă, PSD cu PNL și desigur, se adaugă și UDMR, dar majoritatea există doar cu PSD și PNL. Până la urmă, sunt câteva linii roșii care trebuiau trasate de la bun început. În primul rând, această chestiune cu premierii. Premieri ar trebui să fie președinții celor două partide sau celor trei partide, că am înțeles că vom avea un experiment și cu UDMR-ul, interesant. După aceea, perioada de rotație. Se merge pe modelul israelian? (...) Acum este o alianță în Israel, Naftali Bennett premier și Yair Lapid este ministru de externe - cum ar fi PSD cu PNL la noi. Urmează peste un timp, peste un an jumate rotația.

Cât timp ar putea rezista această alianță

Se face și acest lucru, dacă te-ai înțeles asupra acestor aspecte. De ce e bine ca premierul să fie și președintele partidului? Ca să nu creeze centre alternative de putere în partid, cum s-a întâmplat ultima dată cu Ludovic Orban și Florin Cîțu sau înainte cu Liviu Dragnea și cei trei premieri pe care i-a avut PSD-ul. Mai departe, se negociază programul de guvernare. (...) Probabil alianța se va desface în 2024 când vor fi alegeri și fiecare va trage pentru el. Am mai avut situația asta în 2009 cu o alianță PDL-PSD, știți foarte bine, Băsescu cu Geoană la vremea respectivă, era Emil Boc premier. Deci înțelegeri se pot face pe o perioadă de timp în care mai poți să faci câte ceva în România. Sigur, dacă s-ar ajunge și la modificarea Constituției, acesta ar fi singurul cadou, singurul, că altul până acum nu știu să fi avut, din partea celor două mandate ale președintelui.", a declarat Bogdan Chirieac la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel