Cât timp trebuie să dureze o îmbrățișare. Diferența dintre o îmbrățișare romantică și una prietenească
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cât timp trebuie să dureze o îmbrățișare. Diferența dintre o îmbrățișare romantică și una prietenească  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cât timp trebuie să dureze o îmbrățișare. Diferența dintre o îmbrățișare romantică și una prietenească / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Cercetătorii au efectuat un studiu despre modul în care trebuie să fie o îmbrățișare, timpul care trebuie să dureze și ce efecte are asupra corpului.

Conform experimentelor efectuate în laborator și în lumea reală înainte de începerea pandemiei, oamenii au tendința de a fi satisfăcuți de îmbrățișări atunci când acestea durează peste cinci secunde.

De asemenea, oamenii au tendința să îmbrățișeze într-un mod încrucișat, în care un braț trece peste umărul celuilalt, în timp ce celălalt braț trece pe sub umărul lui. Acest lucru este opus îmbrățișărilor „gât-talie”, în care o persoană îmbrățișează talia, iar cealaltă îmbrățișează gâtul.

În laborator, îmbrățișările „gât-talie” și cele „încrucișate” oferite de o femeie au fost considerate la fel de plăcute de către alte 47 de participante la studiu. Îmbrățișările de o secundă au fost cele mai puțin plăcute, în timp ce îmbrățișările de 5 și până la 10 secunde s-au dovedit a fi la fel de plăcute.

Recomandarea pentru o îmbrățișare ideală

În lumea reală, există unele dovezi care sugerează că o îmbrățișare durează aproximativ trei secunde, așa că cercetătorii recomandă să îmbrățișezi în jur de cinci secunde, pentru că mai mult nu mai e considerat familiar.

„Descoperirile noastre sugerează că îmbrățișările mai lungi sunt mai plăcute decât îmbrățișările foarte scurte, iar îmbrățișările încrucișate sunt mai frecvente decât îmbrățișările gâtului până la talie”, concluzionează autorii.

Din păcate, pandemia a întrerupt o replicarea experimentului de laborator în rândul participanților de sex masculin, așa că nu este încă clar dacă această preferință pentru îmbrățișări mai lungi există în funcție de sex sau gen.

Totuși, stilul de îmbrățișare pare cu siguranță să difere în funcție de cine dă și primește îmbrățișarea. Când cercetătorii au selectat aleatoriu 206 de oameni dintr-un campus universitar pentru a se îmbrățișa spontan unul pe altul, au găsit diferențe notabile între participanții bărbați și participanții femei.

Îmbrățișarea gât-talie, mai romantică

În general, îmbrățișarea „încrucișată” a fost folosită cel mai des, dar acest lucru a fost valabil mai ales atunci când îmbrățișarea a fost între doi participanți bărbați. Perechile mascul-mascul s-au îmbrățișat încrucișat în 82% din cazuri. Participanții de sex feminin păreau mai dispuși să opteze pentru îmbrățișarea „gât-talie” atunci când îmbrățișau alte femei sau bărbați. Descoperirile susțin cercetările anterioare din 1995, care au constatat că îmbrățișările bărbat-bărbat sunt făcute diferit de îmbrățișările femeie-femeie.

În 1999, cercetătorii au susținut că îmbrățișările încrucișate au fost interpretate de către cei care îmbrățișează ca fiind mai egalitare, așa că autorii studiului actual sugerează că atunci când bărbații se îmbrățișează ar putea fi o modalitate de a „exprima recunoașterea egalității”. Când femeile se îmbrățișează, s-ar putea să o facă din diferite motive.

Unul dintre autori, psihologul Anna Düren, a declarat pentru Science că unii participanți au simțit că îmbrățișarea gât-talie este mai romantică decât stilul încrucișat, dar descoperirile nu au arătat că acest stil apare mai des atunci când doi oameni care se îmbrățișează sunt apropiați emoțional.

„Apreciem că studiile prezentate aici vor oferi o bază pentru cercetările viitoare privind atingerea plăcută”, concluzionează autorii, „în special pentru cercetările privind îmbrățișările, care sunt foarte răspândite, dar încă insuficient studiate”, scrie ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel