Cât slăbeşti cu adevărat dacă nu mai mănânci deloc pâine
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Mulţi ocolesc pâinea când sunt la dieta de slăbit. Cu toate acestea, este unul din alimentele de bază, fiind indispensabilă în alimentaţia zilnică datorită proprietăţilor nutritive cât şi conţinutului în substanţe care dau energie.

Cu siguranţă ai auzit că dacă scoţi pâinea din meniu şi zici pas la produsele de patiserie, vei slăbi. Dar... este acest lucru adevărat? Pâinea conţine nutrienţi precum vitamina B şi fier, însă consumată în cantităţi mari îţi aduce o mulţime de calorii şi chiar kilograme în plus. Dacă te întrebi cât vei slăbi dacă renunţi la pâine, răspunsul este simplu: depinde de cât de multă pâine mănânci în acest moment. Dacă mănânci pâine doar la micul dejun, nu vei observa schimbări majore în greutate. Însă dacă pâinea face parte din toate cele trei mese zilnice, s-ar putea să iei câteva kilograme în plus. Pâinea albă conţine 266 calorii în 100 de grame, sau 80 de calorii de felie. Pâinea integrală conţine 247 de calorii în 100 de grame, în timp ce o felie conţine 74 de calorii. Dacă îţi reduci aportul caloric cu 100-500 calorii pe zi şi faci şi sport între 30 şi 60 de minute, poţi slăbi vizibil. Dacă mănânci o felie de pâine la micul dejun, o brioşă la gustări, o baghetă mică la prânz şi încă o felie la cină, vei reduce aportul caloric cu 454 calorii pe zi, deci 3178 calorii pe săptămână. Vei slăbi jumătate de kilogram în toată această perioadă, arată clicksanatate.

Pâinea prăjită are mai puţine calorii. Adevărat sau fals?

Trebuie să știi că nivelul caloriilor dintr-o felie de pâine prăjită depinde doar de tipul de pâine folosită. O felie de pâine albă prăjită, spre exemplu, va avea aceeași valoare nutriţională ca și una neprăjită. Adică, în momentul în care prăjești pâinea, nu se schimbă cu nimic aportul caloric al acesteia. 78% din caloriile unei pâini sunt date de carbohidrați. Aceștia sunt zaharide și în momentul tratării termice se produce caramelizarea. Cu alte cuvinte, carbohidrații rămân în pâine, chiar dacă aceasta este prăjită.

Cu se să mănânci pâinea prăjită ca să nu te îngraşi

Cum spuneam, mâncată în anumite cantități, pâinea nu îngrașă, mai ales dacă este asociată cu anumite alimente. Multă lume asociază dimineață pâinea prăjită cu unt și gem. Această combinație este o bombă calorică, putând fi asimilată unei mâncări fast food. Nutriţioniștii recomandă ca pâinea prăjită să nu fie asociată cu brânză grasă, mezeluri, paste, orez, cartofi sau fructe. Pâinea prăjită poate fi mâncată, în schimb, cu legume gătite sau crude, lactate slabe, ouă sau salată de crudităţi. În cazul în care vreți neapărat să mâncaţi pâine cu brânză, este bine să optați pentru caşul sau urda, care au 15% grăsime, sau brânza-perle. Telemeaua, spre exemplu, are 24% lipide, iar brânza topită sare de 30% grăsimi, asta chiar dacă pe produs scrie că ar fi dietetic. Orice brânză topită, oricât de dietetică ar fi, are cel puţin 15% grăsime, destul de aproape de o smântână cu 20% grăsimi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel