Data actualizării:
Data publicării:

Operațiile neuro-radiologice. Cât de repede pleacă un pacient acasă, pe propriile picioare

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un pacient ce a suferit o operație asupra vaselor creierului poate pleca din spital la 48 de ore de la intervenție. 

Intervențiile minim invazive din sfera neuro-radiologiei pot avea numeroase beneficii fizice, pe lângă cele care țin de rezolvarea unor afecțiuni are pot pune viața în pericol. Timpul de refacere poate fi minim, conform medicului Cristian Mihalea.

Sanador

„Pot să vă dau 2 exemple avute de curând. O pacientă tratată luni pleacă miercuri acasă sau o pacientă tratată marți pleacă joi dimineața acasă. Reinserția în câmpul muncii, în familie, în ce vreți dumneavoastră este undeva la 48 de ore, cu condiția ca operația să meargă bine. În mâinile mele, pentru că nu pot vorbi despre generalități, în centrul unde noi performăm rata de succes a intervențiilor este de 99%.

N-am văzut un pacient decedând pe masa angiografului în 10 ani de zile de când lucrez. Am văzut pacient decedând la o zi, două, pentru că aveau un anevrism gigant de 3 centimetri sau 2 centimetri, adică vorbim de cazuri extreme. Un anevrism normal, banal, între 8 sau 12 milimetri, se tratează relativ rapid, într-o oră jumătate, două, se externează, pleacă din spital pe picioarele proprii în proporții de 99% după 48 de ore”, a relatat medicul Cristian Mihalea. 

Minim 24 de ore pacientul rămâne în spital

Operația decurge sub anestezia generală a pacientului și este nevoie de o perioadă minimă de 24 de ore în spital, pentru a depăși toate efectele pe care anestezia le poate avea asupra unei persoane. De asemenea, evoluția operației trebuie urmărită pentru a elimina orice risc care ar putea surveni. 

„Și noi preferăm, când punem într- arteră carotidă un stent, de exemplu, preferăm să avem pacientul sub supraveghere, pentru că excepțional, poți să ai o trombozare a acestui stent, chiar dacă ai medicație anticoagulantă și totdeauna siguranța și precauția sunt mai importante decât a pleca acasă după 24 de ore. Dar, ipotetic, inclusiv după 24 de ore poți să părăsești spitalul. Acesta este primul avantaj”, a mai adăugat medicul. 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel