Data publicării:

Cât de precise sunt testele de IQ online?

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cât de precise sunt testele de IQ online? / Foto: Pixabay
Cât de precise sunt testele de IQ online? / Foto: Pixabay

Află în articol cât de precise sunt testele de IQ online.

Fascinant, nu-i așa? Internetul are capacitatea de a vă măsura coeficientul de inteligență (IQ) cu doar câteva clicuri. Dar cât de precise sunt aceste teste de IQ online și ce anume vă spun?

VEZI ȘI: Testul care îți arată dacă ești un geniu. Are doar 3 întrebări. Vezi dacă știi să răspunzi

Testele IQ: O scurtă istorie


Înainte de a analiza părerile de pe internet privind acest subiect, este esențial să înțelegem originile testelor IQ. Primul test de inteligență de succes a fost dezvoltat de Alfred Binet la începutul secolului al XX-lea, conceput pentru a ajuta la identificarea copiilor care au nevoie de asistență academică suplimentară. Scorul a fost derivat din "vârsta mentală" în comparație cu "vârsta cronologică", înmulțită cu 100, scrie moderndiplomacy.eu.

În prezent avem o varietate de teste de inteligență. Ele evaluează diferite tipuri de inteligență, inclusiv lingvistică, logică, spațială și multe altele. Cu toate acestea, testele tradiționale de IQ necesită administrare personală și implică o analiză profundă ddin partea unor psihologi instruiți.

VEZI ȘI: Test cultură generală: Top 10 întrebări din politică. Tu știi să răspunzi?

Teste de IQ online: O prezentare


Testele de IQ online au câștigat popularitate de-a lungul anilor, datorită confortului și rezultatelor rapide pe care le oferă. Testele sunt în general construite pe algoritmi care folosesc modele, rezolvarea problemelor și, uneori, cunoștințe generale pentru a estima IQ-ul unui individ. Unele dintre ele sunt chiar concepute de profesioniști din domeniul psihologiei și psihomometriei.

Dar sunt ele echivalentul digital al testelor dezvoltate de oameni ca Alfred Binet sau David Wechsler? 

Credibilitate și limitări


Deși sunt distractive și pot oferi o imagine rapidă a abilităților tale cognitive, aceste teste online de IQ nu sunt întotdeauna valide științific. Le lipsește fiabilitatea, prin faptul că, dacă faci același test de două ori, s-ar putea să ajungi să obții scoruri foarte diferite. De asemenea, le lipsește validitatea, deoarece nu măsoară întotdeauna ceea ce ar trebui să măsoare: inteligența.

Una dintre limitările critice este lipsa unui supraveghetor în timpul testului. Testele tradiționale de IQ sunt administrate de un profesionist calificat care se asigură că sunteți concentrat, nu distras și că nu trișați. Dar cu testele online, aceste controale sunt absente.

Mai mult, este posibil ca testele să nu ia în considerare prejudecățile culturale, educaționale și lingvistice. De exemplu, un test creat pentru populațiile vorbitoare de limba engleză poate să nu măsoare cu exactitate IQ-ul vorbitorilor non-nativi.

Interpretarea rezultatelor


Interpretarea rezultatelor unui test de IQ online poate fi dificilă. Cele mai multe teste oferă un număr ca rezultat, uneori însoțit de o mețiune sau de o categorie (cum ar fi „medie”, „peste medie”, etc.). Cu toate acestea, lipsa interpretării profesionale poate duce la neînțelegeri sau interpretări greșite.

Este posibil ca un singur număr să nu reflecte natura multidimensională a inteligenței. Nu ține cont de inteligența emoțională, inteligența socială, creativitatea, înțelepciunea sau cunoștințele practice. Prin urmare, trebuie să luați rezultatele testelor de IQ online cu scepticism.

Când sunt bune testele IQ online?


Nu se poate nega atractivitatea testelor de IQ online. Sunt distractive, accesibile și oferă feedback imediat. Sunt instrumente utile pentru exerciții de antrenament a creierului. În ciuda limitărilor lor, pot încuraja curiozitatea față de învățare.

Așadar, data viitoare când veți da clic pe un test online de IQ, amintiți-vă că este un instantaneu simplificat, imperfect, a unei imagini mult mai bogate și complexe. Bucură-te de ea și ia-o ca pe o provocare distractivă, dar nu-i permite să te definească pe tine sau pe inteligența ta. La urma urmei, așa cum a spus odată Albert Einstein, "adevărul semn al inteligenței nu este cunoașterea, ci imaginația".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel