Cât de periculoasă este, de fapt, cafeaua cu zahăr. Rezultatele neașteptate ale unui studiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Cafea cu zahăr sau fără? Iată ce a constat un studiu.

Excesul de zahăr poate cauza mai multe probleme de sănătate, inclusiv carii dentare, obezitate și boli de inimă. Tocmai din acest motiv, Asociația Americană de Inimă recomandă bărbaților să nu consume mai mult  de 9 lingurițe de zahăr adăugat zilnic, iar femeilor să se limiteze la maximul 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, dar mulți oameni depășesc adesea aceste cantități, scrie Medical News Today.

De altfel, cu o doză de sifon sau de suc, care conțin mai mult decât aportul zilnic maxim recomandat de zahăr atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este ușor să depășiți aceste cantități recomandate. Recent, o echipă de cercetători din Danemarca, Țările de Jos și Regatul Unit s-au întrebat dacă adăugarea zahărului în cafea sau ceai este la fel de dăunătoare pentru sănătate pe cât se presupune de obicei.

Detalii despre studiu


Studiul în cauză a fost efectuat pe bărbați din Copenhaga și a început în anii 1970. Cercetarea s-a concentrat pe bărbații danezi care aveau vârste cuprinse între 40 și 59 de ani la început.

Oamenii de știință au analizat timp de mai mulți ani datele de la 2.923 de bărbați. Toți cei incluși nu aveau antecedente de boli de inimă, cancer sau diabet de tip 2 când s-au alăturat studiului. În plus, cercetătorii au inclus doar bărbați care au indicat să bea cafea sau ceai. Oamenii au fost împărțiți în două grupuri: cei care beau cafeaua și ceaiul cu zahăr și cei care le beau fără.

Ce au constat oamenii de știință


Cercetătorii nu i-au întrebat pe participanți cât zahăr au adăugat în cafea sau ceai, dar au presupus că este o cantitate mică. În urma acestui studiu, în general, ei nu au găsit un risc semnificativ pentru probleme de sănătate la persoanele din grupul cu zahăr față de grupul "fără zahăr"

Rata mortalității grupului cu zahăr a fost de 89,9%, iar rata mortalității grupului "fără zahăr" a fost de 87,5%. De-a lungul timpului, nu a existat o asociere semnificativă statistic între utilizarea zahărului în cafea și ceai și mortalitatea din orice cauză. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel