Data publicării:
Cât de periculoasă este, cu adevărat, mâncarea picantă
Un adolescent a murit după ce a consumat un chips extrem de picant, în urma unei provocări făcute pe TikTok. Cât de periculoasă este, cu adevărat, mâncarea picantă.
Când ne referim la mâncare picantă, primele care ne vin în minte sunt curry-ul asiatic, mâncărurile mexicane sau papricașul unguresc.
De asemenea, ne putem referi și la alimentele care conțin ardei iute, care prin capsaicina conținută dă o senzație de iute, care poate fi mai mult sau mai puțin acceptată de fiecare în parte, după cum s-a obișnuit.
Capsaicina are un gust picant deoarece activează anumite căi biologice la mamifere - aceleași căi activate de temperaturile fierbinți.
Durerea produsă de mâncarea picantă poate provoca eliberarea de endorfine și dopamină de către organism. Această eliberare poate determina un sentiment de ușurare sau chiar un grad de euforie.
În SUA, în Marea Britanie și în alte țări, mai mulți oameni decât oricând consumă alimente picante, inclusiv varietăți extreme de piper.
În contextul în care provocările care se viralizează pe social media, cea mai recentă și cu urmări dramatice, decesul unui adolescent care a mâncat un chips extrem de picant, este important de știut care sunt efectele pe care le poate da consumul de alimente extrem picante.
Efectele pe termen scurt asupra sănătății
Efectele pe termen scurt ale consumului de alimente extrem de picante variază de la o senzație plăcută de căldură până la o senzație neplăcută de arsură pe buze, limbă și gură.
Aceste alimente pot provoca, de asemenea, diverse forme de disconfort al tractului digestiv, dureri de cap și vărsături.
Dacă mâncarea picantă este inconfortabilă sau provoacă simptome neplăcute, cum ar fi migrene, dureri abdominale și diaree, atunci probabil că este mai bine să evitați aceste alimente.
Alimentele picante pot provoca aceste simptome la persoanele cu boli inflamatorii intestinale, de exemplu.
În ciuda provocărilor legate de alimentele picante, pentru mulți oameni din întreaga lume, consumul de alimente picante face parte dintr-un stil de viață pe termen lung, influențat de geografie și cultură.
Ce spun nutriționiștii
Epidemiologii nutriționiști studiază de mulți ani potențialele riscuri și beneficii ale consumului de alimente picante pe termen lung. Unele dintre rezultatele examinate în legătură cu consumul de alimente picante includ obezitatea, bolile cardiovasculare, cancerul, boala Alzheimer, arsurile la stomac și ulcerele, sănătatea psihologică, sensibilitatea la durere și decesul din orice cauză - numită și mortalitate din toate cauzele.
Aceste studii raportează rezultate mixte, unele rezultate, cum ar fi arsurile la stomac, fiind mai puternic legate de consumul de alimente picante. Așa cum este de așteptat în cazul unei științe în evoluție, unii experți sunt mai siguri de unele dintre aceste efecte asupra sănătății decât alții.
În momentul de față, dovezile provenite din studii de mare amploare bazate pe populație sugerează că mâncarea picantă nu crește riscul de mortalitate din toate cauzele în rândul unei populații și, de fapt, ar putea să scadă riscul.
Cu toate acestea, atunci când analizați rezultatele acestor studii, rețineți că ceea ce mănâncă oamenii este o parte a unui set mai mare de factori legați de stilul de viață - cum ar fi activitatea fizică, greutatea corporală relativă și consumul de tutun și alcool - care au, de asemenea, consecințe asupra sănătății, notează Science Alert.
Citește și: De ce să bei în fiecare seară lapte cu miere și scorțișoară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News