Cât de optimiste sunt companiile de la BVB privind planurile de afaceri pe 2014
O treime din cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori București mizează în acest an pe planuri ambițioase de afaceri, care constau în creșteri semnificative ale profiturilor sau în reveniri pe profit, pe fondul unui avans puternic al afacerilor, arată o analiză a casei de brokeraj Tradeville.
O treime din cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori București mizează în acest an pe planuri ambițioase de afaceri, care constau în creșteri semnificative ale profiturilor sau în reveniri pe profit, pe fondul unui avans puternic al afacerilor, arată o analiză a casei de brokeraj Tradeville.
După ce anul trecut România a înregistrat cea mai mare creștere economică dintre țările din Uniunea Europeană, de 3,5%, creștere resimțită și în rezultatele companiilor de pe BVB și implicit în cotațiile acțiunilor lor, pentru acest an autoritățile încep să creadă că vom avea o accelerare a activității economice, iar acest sentiment se regăsește și în planurile companiilor listate BVB.
7 dintre cele mai importante 21 de companii de la BVB care și-au publicat Bugetele de Venituri și Cheltuieli (BVC) țintesc rezultate semnificativ mai bune decât anul trecut. Analiza este realizată la nivelul celor 25 de companii din indicele BET-BK, indicele utilizat ca referinţă de către fondurile mutuale, din care 4 încă nu și-au publicat planurile pentru acest an.
Dintre companiile din indicele BET-BK care au raportat profituri în 2013, Banca Transilvania (TLV), Zentiva (SCD) și SIF Moldova (SIF2) și-au planificat pentru acest an creșteri importante ale rezultatului net , în special SIF Moldova cu un avans de aproape 30%, arată analiza Tradeville.
Alte 4 companii și-au propus să revină pe profit, pe fondul creșterii puternice a afacerilor, chiar și de două ori. Este vorba de BRD-GSG (BRD), Condmag (COMI), Broker Cluj (BRK) și Impact Developer & Contractor (IMP).
“Deși în cea mai mare parte planurile pentru 2014 ale companiilor de la BVB sunt marcate de prudență, o treime din ele au planuri ambițioase în raport cu rezultatele de anul trecut. Pe de altă parte, unele companii tind să publice bugete conservatoare, iar ulterior rezultatele să indice o depășire semnificativă a cifrelor din buget”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.
Chiar dacă în ultimii doi ani BRD-GSG nu și-a îndeplinit planurile anunțate, analiștii Tradeville sunt optimiști în privința capacității băncii de realiza acest lucru în 2014, întrucât noua conducere s-a preocupat de întărirea structurii bilanțului în 2013, astfel încât din 2014 să se poată raporta rezultate financiare pozitive.
După ce în ultimii 2 ani a înregistrat pierderi consistente, Condmag se așteaptă să încheie acest an pe profit, grație unui salt al afacerilor cu 74%. De asemenea, după mai mulți ani de pierderi, Impact Developer & Contractor își propune revenirea pe profit, printr-o creștere cu 50% a cifrei de afaceri, în condițiile în care în anii anteriori planuri similare nu au avut succes.
Bugete conservatoare
Cu aceste excepții, companiile nu au planuri spectaculoase pentru 2014, planificându-și venituri similare cele din 2013. În ceea ce privește profiturile, câțiva manageri sunt chiar mai pesimiști față de anul trecut, având în buget reduceri semnificative ale profiturilor, uneori de 50%. Totuși, aceasta poate fi în unele cazuri o tehnică de așteptare a conducerii, practicată și în piețele dezvoltate.
Câteva exemple în acest sens sunt Transelectrica (TEL) – companie care și-a depășit încă din primul trimestru estimarea de profit pe întreg anul, în condițiile în care rezultatul anual este planificat să scadă cu 53% –, Electromagnetica (ELMA) – societate care s-a remarcat prin bugete conservatoare care în ultimii doi ani au fost depășite de două ori la capitolul profit – și Rompetrol Well Services (PTR) – care și-a depășit în mod constant bugetele în ultimii trei ani.
Și OMV-Petrom (SNP) poate fi încadrată în această categorie, doar că în acest caz investitorii tind deja să se aștepte ca SNP să își depășească an de an țintele, în special la capitolul profit.
În ultimii ani, Antibiotice Iași (ATB) a punctat bine la capitolul constanță, urmărindu-și cu câteva ajustări strategia de dezvoltare elaborată pe 2012-2016, bazată pe cererea exporturilor. Tot din domeniul pharma, Biofarm (BIO) are șanse să își depășească ținta de profit, având în vedere că și-a previzionat venituri financiare conservatoare. Chiar și bugetul operatorului de piață Bursa de Valori București (BVB) pare conservator, mai ales având în vedere proiectele ambițioase ale actualei conduceri.
Dintre societățile de investiții, Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5), SIF Transilvania (SIF3) și SIF Muntenia (SIF4) au în bugete cifre de afaceri și profituri în scădere semnificativă. SIF Banat-Crișana (SIF1), Compa (CMP) și Banca Comercială Carpatica (BCC) și-a planificat cifre aproape similare cu cele din 2013, o mică excepție făcând Compa la capitolul profit (unde estimează o scădere cu 11%).
Trebuie menționat că Nucleareletrica (SNN) și Romgaz (SNG) încă nu și-au publicat bugetele pe 2014, iar pentru Transgaz (TGN) există estimări mai vechi (din octombrie 2013). De asemenea, Erste Group bank (EBS) are programată adunarea acționarilor pe 21 mai.
“Cifrele din BVC (bugetul de venituri și cheltuieli) tind să aibă o importanță notabilă în privința cotațiilor atunci când se raportează indicatori financiari semnificativ diferiți față de cei planificați. O depășire semnificativă a estimărilor (surpriza pozitivă) conduce la un avans rapid al acțiunilor, în timp ce ratarea (surpriza negativă) poate avea ca rezultat o scădere abruptă.”, adaugă Ovidiu Dumitrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News