Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Cât de des și cum spălați textilele de casă? (P)

Autor: Ema Apostu | Categorie: Economie
WhatsApp

Cât de des trebuie spălate prosoapele? Cât de des să spălați lenjeria de pat? Toate textilele de menaj au nevoie de întreținere și igienă din când în când, însă aceasta variază de obicei în funcție de zonă și de utilizarea destinată fiecărei piese.

Alegeri prezidentiale 2024

Textilele care au mai mult contact cu pielea, precum lenjeria de pat sau prosoapele, trebuie spălate frecvent, în timp ce cele care nu au atât de mult contact pot fi spălate lunar, trimestrial, semestrial sau anual. Spălarea și întreținerea lenjeriei și a prosoapelor garantează sănătatea la nivel respirator și cutanat. Fiind textile pe care le folosim zilnic, lenjeria de pat și alte textile de uz casnic acumulează germeni, bacterii și acarieni care pot provoca boli respiratorii și cutanate, precum alergii. Cearceafuri, prosoape, covoare, perne, huse și alte piese necesită o curățare specială care depinde de timpul de utilizare și de materialul textilului. Pentru a păstra textilele de casă curate și impecabile, cel mai bine este să știți cât de des să le spălați. Așa că să vedem ce trebuie să facem!

Cât și cât de des să spălați textilele de casă?

Ca gospodine ne place să avem totul în ordine și curat, dar nu este suficient să avem grijă doar de igienă spațiilor, adică de podea, mobilier, dulapuri, mese și uși. Este de asemenea important să știm cât de des trebuie să spălăm textilele de casă. Frecvența și tipul de spălare este cheia atunci când vine vorba de păstrarea curată a textilelor de casă. Cearșafuri, prosoape, pături, pilote, covoare, huse... toate acestea au un anumit timp de curățare pentru a preveni acumularea de germeni, bacterii și acarieni care provoacă boli.

Cearșafuri, cuverturi și lenjerie de pat

Una dintre întrebările noastre frecvente este cât de des trebuie schimbate lenjeriile de pat și cum trebuie spălate. Aceste lenjerii de pat trebuie să aibă o igienă ciclică pentru a preveni acumularea de murdărie, acarieni și celule moarte care ulterior provoacă probleme pentru sănătate, în special alergii, mâncărimi, miros neplăcut etc. 

Celulele moarte care se acumulează pe cearșaf ajung acolo datorită reziduurilor de la creme, machiaj, transpirație, păr, ciuperci precum mătreața și particulele de murdărie care aderă pe corp pe tot parcursul zilei. Să nu uită și de animalele de companie care mai obișnuiesc să doarmă în pat cu stăpânii.

Din acest motiv, lenjeriile de pat trebuie spălate cel puțin o dată pe săptămână, deși este recomandat să fie spălate de două ori pe săptămână, deoarece în acest fel igienă dormitorului este mai strictă. Maxim două săptămâni puteți sta cu lenjeria nespălată însă nu este recomandat.

Nu este important doar să știți cât de des sunt spălate lenjeriile de pat, ci și cum trebuie să le spălați corect. Cel mai recomandat este să le spălați cu apă fierbinte, detergent și să le uscați la soare pentru că lumina ultravioletă dezinfectează. Dacă nu este posibil, un uscător ar fi ideal.

Pilotele

Aceste tipuri de textile sunt foarte confortabile și utile, dar întreținerea lor este puțin mai complicată decât cea a lenjeriilor de pat. Se recomandă spălarea lor la fiecare 6 luni. Dar dacă au fost folosite de cineva bolnav, trebuie spălate imediat pentru că acolo să nu fie depozitate bacteriile și virușii.

Ar trebui să le spălați singure în mașina de spălat, fără a le amestecă cu alte haine, la o temperatură maximă de 40º C. Utilizați detergenți blânzi, fără clor. Urmați instrucțiunile de uscare, deoarece acestea variază în funcție de materialul pilotei.

Prosoape de baie pentru corp

Pentru a ști cât de des sunt spălate prosoapele, trebuie să determinați utilizarea acestora, deoarece în funcție de asta veți ști cât de des să spălați prosoapele tuturor membrilor familiei.

În cazul prosoapelor de corp, cele pe care le folosiți pentru a vă usca după duș, acestea trebuie spălate în fiecare săptămână. Această curățare săptămânală va preveni mirosurile neplăcute sau alergiile la nivelul dermului, cauzate de murdărie sau bacterii care sunt create de umiditate.

Secretul pentru ca prosoapele să aibă un miros plăcut nu este detergentul pe care îl folosiți, ci uscarea corectă a prosopului. În general, este recomandat să uscați prosoapele la soare, astfel încât acestea să nu acumuleze umezeală. Folosiți apă fierbinte și săpun. Evitați utilizarea balsamului de rufe, deoarece reduce absorbția prosoapelor. Pentru a le usca, folosiți uscătorul și agățați-le într-un loc aerisit, astfel încât să primească soare. Pentru a elimina mirosul urat de pe prosoape le puteți spăla cu oțet alb sau bicarbonat de sodiu cu lămâie și sare.

Prosoapele pe care le folosim pentru a ne usca mâinile, pentru a ne duce la sală sau cele pentru bebeluși sunt cele mai expuse la multă contaminare. Acestea trebuie spălate imediate pentru a preveni răspândirea bacteriilor, acarienilor și murdăriei.

Prosoapele de baie necesită o curățare strictă și mai frecventă, deoarece în acest spațiu este multă umiditate. Prin urmare, este mai ușor să se acumuleze bacteriile și celulele moarte.

Prosoape de bucătărie

Prosoapele de bucătărie sunt atât de utile încât uneori uităm sau neglijăm să le acordăm atenție. Folosim aceste cârpe pentru a ne usca mâinile și vasele pe care le spălăm. Prin urmare, acestea trebuie să fie curate. Este recomandat să le spălați în fiecare săptămână, pentru a evita mirosurile neplăcute și bacteriile.

Perdele

Perdelele fac parte din textilele de menaj care nu necesită multă întreținere, deoarece, deși acumulează o cantitate mare de praf, nu au contact direct cu pielea și acest lucru le favorizează din punct de vedere al curățeniei. Cu toate acestea, nu este recomandat să lăsați să treacă mult timp fără să le spălați. Trebuie spălate trimestrial sau de 4 ori pe an. În mod similar, pentru a le menține curate mai mult timp, puteți aspira draperiile pentru a scapă de praf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel