Data publicării:

Cât de des se tunde gazonul. Cei mai buni grădinari ai lumii vin cu sfaturi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
De regulă, frecvența tunderii gazonului variază în funcție de preferințele personale dar și de condițiile de vreme. Însă la ce interval de timp spun specialiștii că este bine să-l tundem?

Cine îşi doreşte să aibă o grădină frumoasă și primitoare trebuie să se îngrijească, în mod regulat, de gazonul din faţa casei. O peluză tunsă la acelaşi nivel va părea întodeauna un petec verde bine întreţinut care va spune multe despre proprietar. Așadar, este esențial să îți faci timp pentru tunderea gazonului din primăvară până-n toamnă, dar te-ai întrebat vreodată dacă exagerezi cu această activitate sau, dimpotrivă, nu tunzi gazonul pe cât de des ar trebui? 

Erin Schanen, expert în grădinărit și amenajări exterioare, spune că gazonul se tunde „ori de câte ori este nevoie‟, însă cel mai indicat este să îl tai puțin și des, asemenea părului lung care cere îngrijirea vârfurilor despicate. Când tunzi iarba dintr-o dată încetinește și procesul său de creștere, iar mașina de tuns se poate strica - mai spune aceasta.

„Regula generală este să nu tai niciodată mai mult de o treime din înălțimea gazonului. Este mai bine pentru sănătatea gazonului să îl lași să crească între 3 și 5 centimetri, până la cel mult 10 centimetri. Gazonul care este lăsat să crească mai mult susține dezvoltarea buruienilor, așadar cu cât vei lăsa gazonul să crească mai mult, cu atât vei avea în grădină mai multe buruieni‟. „Sunt șanse mari ca iarba înaltă să înfunde mașina de tuns iarbă. Dacă vei tăia iarba dintr-odată încetinește și procesul de creștere, iar mașina se poate strica. Curăță mașina după fiecare utilizare și îndepărtază orice bucățică de iarbă sau de gazon!‟, a explicat specialista pentru Tom’s Guide

"Întreținerea gazonului diferă de la un sezon la altul, așa că va trebui să ajustezi regimul de îngrijire în funcție de fiecare anotimp. Irigarea are un rol cheie în dezvoltarea plantelor, menținerea sănătății gazonului, dar și a aspectului îngrijit. Nu omite nicio sesiune de irigare, conform schemei pe care ai stabilit-o, în funcție de anotimp și condițiile meteo" ne sfătuiesc cei de la gazonul.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel