Cât de des folosesc românii produse financiare nebancare. Valentin Ionescu: Au o reținere față de asumarea unor riscuri / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @snowing
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @snowing
Valentin Ionescu, Președinte ISF și Director General al Direcției Generale Asigurări ASF, a participat la conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de DC Media Group, unde a prezentat concluziile studiului efectuat de Institutul de Studii Financiare în parteneriat cu INSCOP Research. 

Valentin Ionescu a prezentat concluziile studiului, făcând referire la gradul de utilizare a produselor financiare nebancare, dar și la principalele motive pentru încheierea unei asigurări facultative. 

„În ceea ce privește gradul de utilizare, practic incluziunea financiară a produselor financiare nebancare, el este relativ scăzut. În primul rând, depinde de caracterul obligatoriu sau facultativ al acestora, de nivelul veniturilor obținute, de nivelul studiilor, dar și de nivelul de educație financiară al respondenților. Gradul de utilizare s-a încadrat între 4,2% pentru acțiuni obligațiuni și unități de fonduri și cel mai mare grad de utilizare, undeva la peste 45% pentru asigurarea de răspundere civilă auto RCA care este obligatorie. 

Peste 51% din respondenți au afirmat că au un nivel foarte bun de informare cu privire la produsele financiare nebancare, în schimb, peste 37% dintre respondenți nu au achiziționat niciun produs financiar nebancar în ultimii 3 ani. Peste 79% dintre persoanele chestionate au răspuns că nu răspund fondul de pensii private la care ei sunt alocați. De asemenea, doar 26% dintre participanții la sondaje au auzit că pot beneficia de o deducere fiscală în limita a 400 de euro anual, atunci când contribuie la un fond de pensii private facultative.

28% dintre respondenți ar preferă să țină banii economisiți în casă sau în valută. Peste 25% i-ar depune la bancă, undeva la 15% i-ar investi în imobiliare, terenuri, case sau apartamente. Doar 8% ar începe o afacere. Ca urmare, predomină predilecția românilor pentru păstrarea economiilor în valută, respectiv în depozite bancare. Asta înseamnă că au o reținere față de asumarea unor riscuri. Numai 3.5% din eșantion ar fi fost de acord să investească în acțiuni și obligațiuni listate la bursă, ceea ce reprezintă un procent foarte mic.", a spus Valentin Ionescu. 

Principalele motive pentru încheierea unei asigurări facultative

„Pe de altă parte, principalele motive pentru încheierea unei asigurări facultative, menționate de cei care au avut vreodată o astfel de poliță au fost probleme medicale personale, solicitarea din partea băncilor sau situații dificile în care s-au aflat rudele sau prietenii.

Cel mai important criteriu de selecție a asiguratorului a fost considerat prețul. Din păcate, asta este un criteriu destul de neprofesionist. Știm cu toții reclamele din trecut cu cel mai ieftin RCA. Deci acesta este criteriul principal atunci când își aleg asigurătorul urmat de experiența personală anterioară cu compania respectivă, reputația companiei și nivelul acoperirilor pe care îl oferă acea asigurare.

Cu toate că a crescut interesul populației pentru achiziționarea asigurărilor în sistemul online cea mai mare parte a respondenților, peste 80%, au declarat că au încheiat ultima poliția la sediul unei companii de asigurări sau în urma unei discuții cu un broker.

Cam acestea sunt principalele elemente. Studiul este foarte amplu. Îl găsiți pe site-ul Institutului de Studii Financiare și reflectă incluziunea financiară prin utilizarea instrumentelor financiare, dar și educația financiară a populației din România.", a spus Valentin Ionescu la conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de DC Media Group.

Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group au organizat în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, Conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, "Provocări în Educația financiară din România!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel