Cât costă serviciile secrete? Dar democrația?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
srs
srs

Numai diferentele de bugete, reprezentand cresterea fata de anul anterior, ale SRI, SIE si SPP inseamna 615 milioane lei, respectiv 143 milioane euro. Ceea ce inseamna ca, in acest an, numai pentru escaladarea costurilor, fiecare roman va plati suplimentar 6,4 euro. In timp ce, pentru alegerile care se desfasoara o data la patru ani, suma totala platita de un roman este de 2 euro, iar daca alegerile se comaseaza, conform calculului facut de ministrul de Interne, costul va fi doar de 1 euro. De 6,4 ori mai putin si, daca socotim ca asta se intampla nu in fiecare an, ci o data la patru ani, de peste 25 de ori este democratia mai ieftina decat doar cresterea, din anul viitor, inregistrata in bugetele serviciilor secrete. Aceste cifre reci, aceasta aritmetica demonstreaza mai mult decat elocvent, chiar implacabil, dispretul fata de cetatean si, in definitiv, fata de ceea ce reprezinta un stat democratic modern al regimului Traian Basescu.

Merkel si Sarkozy, si exact in aceasta ordine, au incropit un fel de intelegere, prin care statele care realizeaza deficite, care depasesc un anumit plafon, sa fie penalizate. Cu alte cuvinte, intr-una dintre cele mai mari crize din ultimii 80 de ani, statele europene care au dificultati mai mari vor fi stranse cu usa de catre statele care au dificultati mai mici. Noi, desi nu facem parte din zona euro, vom avea la randul nostru parte de constrangeri. Si poate de sanctiuni. Motiv pentru care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a si referit, cu oarecare compasiune, la soarta unor state cum ar fi Romania si Bulgaria, care vor plati, la randul lor, un pret greu pentru mentinerea monedei unice, in ciuda faptului ca nu beneficiaza de ea. Iar intelegerea la nivel european nu a fost inca incheiata. Abia la capatul acestei saptamani vom sti ce si cum. Pentru ca statele care ar urma sa fie “constranse” mai trebuie sa si consimta la aceasta. Si sa semneze o serie de angajamente. Daca actiunea Merkel - Sarkozy va fi dusa la bun sfarsit, atunci, nu incet, incet, ci foarte repede, statele europene vor fi silite sa renunte la importante atribute ale suveranitatii nationale. In favoarea stabilitatii continentului. Iar Presedintele Traian Basescu este singurul sef de stat care, nu numai ca se prezinta neinsotit de primul ministru, dar nu are acceptul nimanui, nici al populatiei, nici al Parlamentului, nici macar al Guvernului, pentru a ceda parti din suveranitate.

Ne asteapta si pe noi vremuri grele. O prognoza, care nu are cum sa fie stearsa cu buretele de afirmatiile optimiste ale primului ministru, ale membrilor Cabinetului Boc ori ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Si, in aceste conditii, in aceasta conjunctura internationala, condusa fiind de cel mai slab guvern din trecut, din prezent si din viitor, Romania isi permite in 2012 sa contravina legii, amputand bugetul Ministerului Invatamantului si sa mareasca, in mod iresponsabil, bugetele acordate pentru SRI, SIE si SPP.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel