Data publicării:

Cât cheltuie România pentru sănătate raportat la restul Europei. Medicii din România, distribuiţi inegal: Jumătate dintre specialişti, în doar opt judeţe

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Photo by asawin form PxHere
Photo by asawin form PxHere

În cadrul evenimentului Aspen Healthcare Summit 2022, Prof. Dr. Cristian Vlădescu, Senior Fellow, Aspen Healthcare & Quality of Life Program, a prezentat cum se poziționează sistemul medical românesc la ora actuală din punctul de vedere al personalului medical și al cheltuielilor compartiv cu media Uniunii Europene.

Sănătatea este căramida care stă la baza unei națiuni prospere, acest lucru este știut și repetat de ani buni de zile. Deși la capitolul forță de muncă în domeniul medical, România stă mai bine decât acum 10 ani, la capitolul sume acordate serviciilor spitalicești, România înregistrează alte recorduri rușinoase raportate la media Uniunii Europene.

Cifre îngrijorătoare pentru serviciile spitalicești

”Pentru serviciile spitalicești, România cheltuie în Purchase Imparity Power, deci comparabil, 572 de euro pe cap de locuitor pentru servicii spitalicești, iar media europeană e de 1010 euro. Deci 55% din media europeană, ceea ce poate părea puțin, dar dacă ne uităm la cât cheltuie pentru prevenție, și anume 20 de euro versus 102 euro medie europeană, asta e 20%. Pentru îngrijirile de lungă durată, România cheltuie 73 de euro, în timp ce Europa cheltuie 617 euro. Pentru ambulatoriu de specialitate, România cheltuie 243 de euro vs 1022 de euro. Mult mai puțin decât media Europeană”, a declarat  profesor dr. Cristian Vlădescu, in cadrul evenimentului Aspen Healthcare Summit 2022, transmis de DC News.

Informații pozitive despre forța de muncă din domeniul medical

”As menționa părțile pozitive și prima dintre ele ar fi forța de muncă. În ultimii ani a crescut numărul medicilor practicanți din România. Dacă în urmă cu 10 ani, în 2011 erau 211,3 medici la 100 de mii de locuitori, în 2019 sunt sunt 326,7 medici la 100 de mii de locuitori, deci avem o creștere cu 50%. De asemenea în ceea ce privește asistentele medicale creșterea este de la 571 la 775, deci din nou aproape cu 50%. Ce este mai puțin îmbucurător și care dă de mult și impresia unui acut deficit de muncă, este distribuția acestui personal cu o mare diferență rural-urban și mai ales urbanul mare și centrele universitare. Cam 50% din numărul total al medicilor sunt cantonați în centrele universitare. Cu alte cuvinte, cam 8 județe au 50% din totalul medicilor practicieni din România”, a declarat Prof. Dr. Cristian Vlădescu – Senior Fellow, Aspen Healthcare & Quality of Life Program.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO: 

Youtube video image

 

 

Citește și:

Radu Răşinar, Astra Zeneca: Un sistem sanitar eficient trebuie să aibă prevenție și inovație. Medicii de familie vor un rol mai important, dar cu o condiţie

Radu Răşinar, Country President Astra Zeneca, a provocat participanţii la a 11-a ediţie a Aspen Healthcare Summit, la două exerciţii de imaginaţie. Acesta a punctat, astfel, nevoia de prevenţie şi inovaţie într-un sistem sanitar, pentru a creşte eficienţa, dar a vorbit şi de rolul medicilor de familie în economia sistemului sanitar. 

"Este o presiune imediată care vine din circumstanţele post-pandemice, circumstanţele economice, lucrurile sunt relativ clare, acţiunile sunt absolut la obiect. Vreau să vă rog să vă imaginaţi două lucruri: 

Primul dintre ele este un itinerariu de pacienţi, un patient journey. Pentru că la sfârşitul zilei, toate acţiunile pe care le facem acum se duc strategic către ce ne dorim să se întâmple. Dacă vă imaginaţi de la prevenţie, screening, diagnostic, tratament, monitorizare, şi aveţi acest parcurs în minte, un sistem cu adevărat eficient şi modern are două coordonate....”, citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel