Cât alcool să bei, dar și CUM să bei ca să nu se îmbolnăvească ficatul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Efectele alcoolului asupra organismului, în special cele asupra ficatului, sunt deja cunoscute. Dr. Dragoș Romanescu, medic primar Chirurgie Generală, de la Centrul de Excelență în Boli Hepatice Sanador, a făcut o serie de observații extrem de interesante, având și o recomandare.

În cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical, Dr. Dragoș Romanescu a fost întrebat dacă agresiunea asupra ficatului ar trebui să fie destul de severă pentru a fi învinse mecanismele acestuia de autoapărare și autoregenerare?

Sanador

„Exact cum spuneam, printr-un stil de viață defectuos, cu o dietă bogată în carbohidrați și în grăsimi, cu un exces de alcool – alcoolul fiind cel mai utilizat drog, ca să spunem așa, la nivel planetar, prin prisma legalității sale și a acceptării destul de facile a societății în a se consuma. La o doză medie de 20 de grame de alcool pe zi nu apar afecțiuni la nivelul ficatului. Este știut că, la un consum zilnic de 50 de grame pe zi, peste cinci ani, riscul de apariție a cirozei este foarte mare”, a explicat Dragoș Romanescu.

Zece grame de alcool înseamnă 30 ml de tărie sau 100 ml de vin sau 250 ml de bere”, a precizat acesta.

Recomandarea generală ar fi ca două zile pe săptămână individul să nu consume absolut deloc alcool. Persoanele care consumă zilnic alcool sunt mai susceptibile la a face ciroză față de cele care consumă intermitent, tocmai datorită capacității de refacere, de regenerare a ficatului”, a subliniat Dragoș Romanescu.

Dr. Dragoș Romanescu: Indicațiile rezecțiilor hepatice, la Interviurile DC News și DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel