Cât a pierdut România prin acordarea zilei libere în plus pentru bugetari
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
IMG_8893
IMG_8893

Cadoul oferit de Guvern românilor de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se cuantifică cu un minus de   peste 100 de milioane de euro la PIB, potrivit unor calcule făcute de  Ziarul Financiar.

O companie din România cheltuiește, în medie, câte 25 - 27 de euro pe zi pentru fie­care angajat, potrivit unui calcul al ZF pe baza indicatorilor de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, statul cheltuieşte pentru o zi în care angajaţii primesc salarii deşi nu muncesc mai bine de 30 de milioane de euro.

 Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners, spune că pier­de­rile sunt mult mai mari dacă se ia în consi­derare valoarea PIB-ului nerealizat, calculat în funcţie de valoarea PIB-ului anual raportat la numărul total de zile lucrătoare din economie. Astfel, acordarea unei zile libere din totalul zilelor lucrătoare înseamnă un PIB nerealizat de 530 de milioane de euro. Rapor­tat la numărul de bugetari, care reprezintă un sfert din numărul angajaţilor din economie, PIB-ul nerealizat într-o zi liberă „cadou“ de la guvern este, în linii mari, de 130 de milioa­ne de euro.

 „Este clar că este o risipă, nu există niciun fel de justificare eco­nomică pentru o astfel de decizie. Într-o ţară săracă, cu o putere de cum­părare mică, cu un venit disponibil al fa­miliei mult mai mic decât în alte state, nu există niciun fel de jus­tifi­care economică, nu se face niciun studiu de impact pentru a lua o decizie raţională din punct de vedere economic pentru acest lucru. O ţară care se zbate în recesiune nu îşi per­mite un astfel de lux“, a mai spus Doru Lionăchescu.

Cu 11 zile libere acor­da­te pentru sărbă­torile legale potrivit Codului muncii, România se află undeva la jumătatea clasamentului la nivel european. Potrivit unei analize realizate de experţii în beneficii pentru angajaţi Mercer Marsh Benefits, cu 9 zile sărbători legale pe an care cad în timpul săptămânii, angajaţii români se află pe acelaşi nivel cu Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Danemarca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel