Cât a pierdut Marea Britanie, în urma Brexitului, doar din investiții? Oficial din partea Băncii Angliei: Decalajul va rămâne pe termen lung
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Regatul Unit a suferit o pierdere a investițiilor. în urma votului pentru Brexit din 2016, în valoare de 29 de miliarde de lire sterline, sau 1.000 de lire sterline/ per gospodărie, potrivit unui studiu al unui oficial înalt al Băncii Angliei.  

Jonathan Haskel, membru extern al comitetului de politică monetară al Băncii, format din nouă oficial, care stabilește ratele dobânzilor din Regatul Unit, a declarat că investițiile din sectorul privat „s-au oprit pe drum” în anii care au urmat deciziei de a părăsi UE, scrie The Guardian.

El a spus că, în urma votului, Marea Britanie a început, pe loc, să rămână în urmă cu tendința din ultimii șase ani și „a suferit mult mai mult” în comparație cu alte economii industrializate majore, deschizând un decalaj de productivitate care a lăsat urme permanente.

Studiul realizat de Haskel și echipa sa ar putea alimenta îngrijorarea că votul pentru Brexit și strategia adoptată de fostul premier Boris Johnson de a părăsi piața unică a UE și uniunea vamală au făcut un rău ireparabil economiei Marii Britanii.

Un summit ținut cu ușile închise, de către partide, care a avut loc săptămâna trecută, a reunit lideri din ambele tabere ale Brexitului – printre care Michael Gove și membri seniori ai cabinetului propus de laburiști, în cazul preluării puterii (și care ar urma să fie condus de Keir Starmer). Politicienii ar fi discutat ce ar putea fi făcut pentru a îmbunătăți situația dezastruoasă creată de Brexit.

Majoritatea studiilor care analizează pierderea venitului național sau PIB-ul Regatului Unit s-au concentrat pe comerț.

Prognozatorul economic independent al guvernului, Office for Budget Responsibility, a declarat că PIB-ul va fi, în permanență, cu cel puțin 4% mai mic decât în situația în care Marea Britanie ar mai fi rămas în UE. În momentul de față se prevede că acest decalaj se va păstra „pe termen lung”.

Haskel a precizat că a abordat calculul folosind investițiile în afaceri ca măsură, în loc de comerț, și a ajuns la o concluzie foarte similară cu privire la pierderea pe termen lung a PIB-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel