Câştigul salarial mediu nominal net a fost în februarie de 1.414 lei, cu 0,7% (10 lei) mai mic decât în luna anterioară, dar cu 0,2% mai mare comparativ cu februarie 2010, cele mai ridicate valori înregistrându-se în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai scăzute în hoteluri şi restaurante.Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 3.790 lei în fabricarea produselor din tutun şi de 855 lei în hoteluri şi restaurante, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax.
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.944 lei, cu 1% mai mic decât luna precedentă.
În februarie, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă.
Creşterile s-au înregistrat ca urmare a acordării de prime ocazionale, majorări salariale, dar şi a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, în unele activităţi s-au plătit şi sume restante, aferente lunilor anterioare, când unităţile economice s-au confruntat cu dificultăţi financiare şi salariaţii au fost în concedii fără plată.
Cele mai semnificative majorări ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), de 30,4%, şi în fabricarea produselor din tutun, de 27,6%.
De creşteri peste 8% au beneficiat salariaţii din sectorul fabricării produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (8,4%) şi cei din prelucrarea lemnului (8,3%). Totodată, majorări între 4% şi 5% au avut loc în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea băuturilor şi între 3% şi 4% în activităţi de servicii anexe extracţiei, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.
Scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte) şi de dificultăţile financiare cu care se confruntă unele unităţi economice.
Cele mai semnificative reduceri, între 9% şi 13%, au fost înregistrate în telecomunicaţii, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
De asemenea, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate s-a efectuat scăderi ale câştigului salarial mediu net între 3% şi 4%.
În sectorul bugetar s-au înregistrat diminuări ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (-6,9%), ca urmare a acordării în lunile precedente, în unele instituţii, a sumelor din alte fonduri, respectiv în învăţământ (-1,2%), ca urmare a dificultăţilor financiare şi neplăţii salariaţilor din unele unităţi şcolare. În sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a plăţii sumelor restante în unele unităţi din domeniul asistenţei sociale, ori a disponibilizării personalului din aceste unităţi.
Faţă de iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 14,7% în învăţământ, cu 12,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 9,4% în administraţia publică.
Faţă de luna octombrie 2010 (lună de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 285/2010) câştigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 15,7% în administraţia publică, 11,8% în învăţământ, respectiv cu 10,2% în sănătate şi asistenţă socială.
Indicele câştigului salarial real pentru februarie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,5%, iar comparativ cu aceeaşi lună din 2010 s-a situat la 93,1%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 115,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2011.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News