Data publicării:

Case în Italia la 1 euro: Cât ajung, în realitate, să coste. Pare un vis frumos, dar se poate transforma rapid într-un coșmar. Adevăratele probleme

Autor: Irina Constantin | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Cu toții probabil că ne-am trezit visând când am văzut articolele de presă despre casele din Italia scoase la vânzare la 1 euro. Trebuie să recunoaștem că, pentru câteva secunde, ne-am gândit cum lăsăm totul în urmă și facem o nebunie care să ne schimbe viața. Visul e frumos, dar dacă viața s-ar transforma într-un coșmar? 

De la 1 euro la 10.000

Casele la 1 euro ajung să fie vândute, la licitație, la prețurile considerabil mai mari, ce ajung la 5.000  - 10.000 de euro. Chiar și așa, cei care reușesc să prindă o casă veche în satele italienești se declară mulțumiți, datorită peisajelor și clădirilor istorice: ”Locuim la 20 de minute cu maşina de plajă, avem aeroportul la o distanţă parcursă în mai puţin de o oră, iar la doi paşi e un parc arheologic minunat”, povesteşte Leonardo Ciaccio, primarul din Sambuca, unul din primele sate unde au fost scoase la vânzare case la 1 euro. ”Până de curând, eram unul din secretele bine păstrate ale Siciliei” mai spunea el. Casele sunt scoase inițial la un preț atât de mic încât poate părea o farsă. Totuși, cele mai multe clădiri nu sunt locuibile, necesitând o investiție considerabilă pentru o viață decentă. Un dezavantaj major, în acest context, este reprezentat de lipsa magazinelor şi a instituţiilor publice. În plus, curentul electric, gazele, căile de comunicație trebuie asigurate individual. O altă problemă este dată de locurile de muncă - lipsesc! Cei care aleg să se mute în satele uitate ale Italiei sunt cei care lucrează remote sau care sunt deja pensionați ori au propriile afaceri în țările de origine. 

Se poate și mai bine: Case gratis sau bani de o afacere

Iar oferta imobiliară este vastă în Italia: aproximativ 60 de sate şi orăşele au scos la vânzare case la 1 euro, oferta fiind valabilă mai ales în Sicilia sau Mussomeli. Astfel, autoritățile încearcă să atragă atât localnici cât și investitori. De exemplu, Roseto Valfortore este un sat fantomă din sudul Italiei care vine cu o ofertă incredibilă: o locuință gratis sau 5000 de euro pentru a deschide o afacere locală. 

Birocrația costă

Există, însă, și costuri ascunse: În Mussomeli, procedurile birocratice costă aproximativ 3000 de euro. În plus, noii proprietari trebuie să depună o garanție de 5.000 de euro care le va fi oprită definitiv dacă nu reabilitează casele într-un interval de timp stabilit. De obicei, vorbim despre 2-3 ani. Unii află prea târziu despre garanție și se văd în fața faptului împlinit. Rubia Daniels este o femeie din SUA care a cumpărat trei case la câte 1 euro în Mussomeli, fiind fermecată de cultura locală. Pe lângă garanție, ea a plătit și pentru renovarea celor trei proprietăți. Pentru una dintre case a plătit 12.000 de dolari renovarea, având în plan ca pentru celelalte două să plătească 20.000 de dolari. 

Oficialii italieni vorbesc despre un real succes cu privire la casele vândute. Conform acestora, oferta a venit la momentul potrivit, în contextul pandemiei COVID. Mulți vârstnici, dar și părinți cu copii mici au ales să fugă din marile orașe, care s-au transformat în focare de infecție. 

Unora le-a ajuns Italia

Dar nu pentru toți visul a fost frumos. O familie din Finlanda s-a mutat în Italia: mama, tatăl și cei doi copii, de 3 și 15 ani. Au rezistat două luni. Au ales să-și părăsească visul care s-a transformat într-un coșmar pentru ei. Nu s-au întors în țara natală, ci au plecat în Spania. Cu privire la Italia, femeia a criticat sistemul școlar, sistemul de predare, lipsa de disciplină a elevilor, dar și că nu practică sporturi. De asemenea, ea a scris că profesorii nu știu limba engleză, iar la grădiniță nu sunt jucării potrivite pentru cei mici. Mesajul ei a provocat atât de multă zarvă în Italia, încât a ajuns până la Ministerul Educației. O altă nemulțumire a fost lipsa de grijă pentru mediu, citează Observator

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel