Data publicării:

Case din Grindavik, arse de lava vulcanului care a erupt în sud-vestul Islandei

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @ The Watcher
FOTO: captura video Twitter @ The Watcher
Orașul Grindavik a fost evacuat, iar poliția a ridicat nivelul de alertă.

Un vulcan a erupt în sud-vestul Islandei, iar lava acestuia a ajuns în Grindavik, un mic oraș pescăresc. Deși nu a existat o amenințare imediată pentru locuitorii din Grindvik, care au primit ordin de evacuare, mai multe clădiri sunt cuprinse de flăcări din cauza erupției de duminică, scrie CNN.

Hjordis Gudmundsdottir, un purtător de cuvânt al Agenției de Protecție Civilă a Islandei, avertizase anterior CNN că este ”foarte posibil” ca lava să ajungă în oraș și să afecteze infrastructura, chiar dacă acesta este protejat de ziduri anti-lavă, și că autoritățile urmăresc fluxul.

Sâmbătă, comisarul național al poliției islandeze a ordonat locuitorilor din Grindavik, evacuați pentru prima dată în noiembrie, să evacueze din nou până luni seară, după ce fisuri vulcanice s-au deschis pe drumurile din zonă.

Șaizeci de gospodării, adică 10% din populația obișnuită a orașului, au fost evacuate până în prezent, a declarat Gudmundsdottir, adăugând că mulți oameni nu s-au întors încă după erupția de luna trecută. Nu a existat niciun pericol pentru viața oamenilor, a spus Gudmundsdottir.

În urma erupției, poliția a ridicat nivelul de alertă. De asemenea, un elicopter al Pazei de Coastă islandeze a fost trimis pentru a monitoriza situația.

Cu câteva ore înainte de erupție, biroul de meteorologie din Islanda a raportat un cutremur.

Vorbind despre călătoriile cu avionul, Gudmundsdottir a declarat pentru CNN că aeroportul din Keflavik, aflat în apropiere, este sigur, deoarece erupția nu a produs cenușă, care poate avea impact asupra zborurilor. ”Această erupție nu va afecta aeroportul Keflavik sau călătoriile aeriene în general”, a spus ea.

Citește și: Erupe cel mai activ vulcan din Islanda. Fluxul de lavă se îndreaptă spre orașul Grindavik - Video Live

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel