"Casa Gucci l-a împins în decor pe Zeffirelli". Vâlcu, banc tare la "Nod în Papură" despre filmele de Crăciun
În cadrul emisiunii 'Nod în Papură', jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au explicat tendința difuzării filmelor de Crăciun, sub forma unor comedii, încă din luna noiembrie și fără prea mare legătură cu ideea de Crăciun.
'Casa Cucci l-a împins în decor pe Zeffirelli. Până acum, erau filme cu Iisus. Filmul lui Zeffirelli era reluat, an de an, de Crăciun. Acum, sunt filme de genul comedie, despre cum și-a decorat unu casa de Crăciun cu beculețe și a lăsat orașul fără lumini. Ne ducem în această zonă de consumerism, comedii ușurele.' a evidențiat Val Vâlcu.
'Ține de politica unor posturi de televiziune, a unor producători de film. Totuși, când ai numai această temă... există un post de televiziune care, din prima parte a lunii noiembrie, difuzează doar filme cu Crăciunul. Sunt 7-8 filme unul după altul. Toate cu Crăciunul.', a declarat Bulai.
'Există și un post de radio care dă numai melodii cu Crăciunul.', a replicat Vâlcu.
'Las-o naibii! E ca și cum aș auzi colindători, în fiecare zi, cu 3 luni înainte. Îi iei la șuturi pe ăia când vin de Crăciun. Este ușor aberant, o criză de imaginație, de idei. Dacă vrei să te uiți la asemenea filme, toate sunt niște comedii romantice, simpluțe, care nu prea au treabă cu Crăciunul. Aici este interesant. Este o comedioară care se întâmplă de Crăciun, nu prea are multe conexiuni cu ideea de Crăciun.', a spus sociologul la DC News și DC News TV, în cadrul emisiunii 'Nod în papură'.
'E şi bancul: Intră cineva la un bordel spaniol unde se face amor spaniol. Intră, plătește, se întâmplă ce se întâmplă, absolut banal. La plecare, o întreabă pe doamna respectivă: Dar cum e? Ea a răspuns: Bine că mi-ai amintit. Ole! Cam așa e și cu filmele de Crăciun.', a punctat Vâlcu.
'Este exact în acest spirit.', a spus Bulai.
Val Vâlcu şi Alfred Bulai, analiză specială de Crăciun la „Nod în Papură”
Manevra politicienilor de Crăciun care stârnește revoltă. Bulai: De-asta nu sunt unii simpatizați... pentru că nu sunt credibili
Anumiți politicieni, de Crăciun sau alte sărbători mari, merg cu sacoșele pline cu alimente și alte produse să ajute famiile sărace.
Problema este că mulți dintre ei o fac doar de Crăciun și, când fac cadouri, cheamă după ei și o echipă de filmare pentru a da bine la televizor și a arăta poporului cât de buni sunt. Doar că oamenii săraci nu au nevoie de haine sau să mănânce doar de Crăciun și Revelion, ci între Revelion și Crăciun, adică... tot anul. Din păcate, ei sunt ajutați doar în momente prielnice politicienilor.
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au vorbit despre acest subiect, la DC News și DC News TV, în emisiunea „Nod în papură”.
Ziaristul a spus că astfel de gesturi nu au efectul la care se așteaptă politicienii, adică votanții nu îi vor vedea mai buni, ci vor fi chiar enervați de modul în care ei pozează de fațadă. Astfel de gesturi filmate și apoi arătate publicului stârnesc revoltă, nicidecum simpatie pentru că binele se face în liniște, iar cine vrea să ajute... ajută pur și simplu, indiferent dacă este vreo sărbătoare sau nu, fără a face mare tam-tam.
Profesorul Alfred Bulai a dat exemplul unei persoane publice, al cărui nume nu l-a menționat, care ajută, de peste două decenii, niște vârstnici care nu îi sunt rude și face totul în tăcere.
„Întâmplător, am stat de vorbă cu o persoană publică din România care mai merge la casa părintească de la țară. Mi-a povestit că nu a putut să-mi răspundă când l-am sunat eu pentru că era cu doi vârstnici pe care îi mai ajută. Mi-a spus că nu sunt rudele lui, ci doi bătrâni care stau pe lângă el pe acolo și îi ajută de 20 de ani. Nimeni nu știe. Nu s-a lăudat niciodată și nu îi ajută doar de Crăciun. O face pentru că așa crede că este bine. De câte ori merge acolo, se duce să-i mai ajute. Acesta este sensul profund. Când mă duc, ca politician, pentru că este Crăciunul, și mai vreau să fiu și filmat... este contraproductiv”, a spus sociologul la DC News și DC News TV.
Apoi, profesorul Alfred Bulai a dat exemplul unui ministru USR își făcea selfie pentru că mergea cu metroul și posta pe Facebook. „Asta fac oamenii normali care merg mereu cu metroul? Își fac selfie și pun pe Facebook?”
„De-asta nu sunt unii politicieni simpatizați... pentru că nu sunt credibili”, a subliniat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News