Data publicării:

Cartoful are efect prebiotic dacă e gătit într-o anumită formă. Mihaela Bilic: Ține bine de foame fără risc pentru siluetă

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Cartoful are efect prebiotic dacă e gătit într-o anumită formă. Mihaela Bilic: Ține bine de foame fără risc pentru siluetă / Foto: Pixabay
Cartoful are efect prebiotic dacă e gătit într-o anumită formă. Mihaela Bilic: Ține bine de foame fără risc pentru siluetă / Foto: Pixabay

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile consumului de cartofi.

Nutriționistul Mihaela Bilic a eplicat în cadrul emisiunii Doctor de bine de la Pro Tv de ce cartoful este alimentul perfect pentru flora intestinală dacă este gătit într-o anumită formă.

"V-ați ferit până acum de cartofi pe motiv că îngrașă? Nu neapărat, sau mai bine spus mai puțin decât orice alte produse făinoase (pâine, paste, orez, mămăligă, cereale). Cu 65cal/100g, cartoful este cea mai banală și accesibilă formă de amidon cu absorbție lentă, care ține bine de foame fără risc pentru siluetă - cu condiția să nu fie cartofi prăjiți! Dacă ar trebui să consumăm mai des un preparat, salata orientală ar fi acela. Mai ales în sezonul rece, când avem nevoie de mâncăruri consistente.

Cum se gătește salata orientală

În tradiția românească, salata orientală are 4 ingrediente de bază: cartofi, ceapă, măsline și ou fiert. Iar noi o mâncăm ca fel principal sau pe post de garnitură la carne și pește.

În funcție de gusturi şi preferințe, tot salată orientală se numește și dacă are castraveţi murați, ridichi, legume proaspete, fasole verde sau gogoșari. Indiferent de combinații, salata de cartofi e hrănitoare şi pentru noi şi pentru microbiotă.

Când devine cartoful alimentul perfect pentru flora intestinală

O parte din amidonul din cartofi recristalizează în momentul în care aceștia se răcesc. Asta înseamnă că nu mai poate fi absorbit, ajunge în colon și se transformă în substrat hrănitor pentru coloniile de bacterii benefice - responsabile de imunitate, digestie și sănătate. De aici rezultă efectul prebiotic al tuturor carbohidraților consumați reci, indiferent că este vorba de cartofi, paste făinoase sau orez.

Cartoful este un aliment practic şi accesibil, bogat în apă și cu 17% amidon. Ușor de digerat şi de preparat, cartoful este o alternativă la cereale și făinoase, cu mai puține calorii şi fară niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, față de 70 pentru pâine, paste sau orez. Nu cartoful îngrașă, ci grăsimea cu care îl asociem, indiferent că e vorba de ulei, unt sau brânză. Puneți cartofi în ciorbe și tocănițe, mâncați salată orientală și piure, iar din când în când câte un cartof prăjit. Pentru că o lingură de ulei are 100 calorii", a spus Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel