Cartofii dulci sunt mai benefici decât cartofii obișnuiți. Cum să-i alegi și să-i depozitezi corect
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Cartofii dulci sunt mai benefici decât cartofii obișnuiți. Cum să-i alegi și să-i depozitezi corect. Sursa foto: freepik.com
Cartofii dulci sunt mai benefici decât cartofii obișnuiți. Cum să-i alegi și să-i depozitezi corect. Sursa foto: freepik.com
Cartofii dulci, care au devenit atât de populari, au o serie de avantaje.

Cartofii dulci provin din America de Sud și Centrală. Tuberculii pot crește până la o greutate de aproximativ 3 kg, au o formă ovală, alungită. Culoarea tuberculului poate fi diferită, având toate nuanțele de portocaliu.

Această legumă își datorează culoarea carotenoizilor, cum ar fi beta-carotenul, un excelent antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi. Acești antioxidanți au un efect bun asupra vederii. Și luteina, responsabilă pentru culoare, este în cantități mai mari în cartofii dulci decât în ​​dovleac, broccoli sau spanac.

Șase trucuri pentru a te simți sătul mai mult timp. Ține cont de ele dacă vrei să slăbești

Cartofii dulci roșii sunt o sursă indispensabilă de licopen, care poate reduce riscul de boli cardiovasculare, iar cartofii dulci mov sunt bogați în antioxidanți.

Cartofii dulci sunt bogați și în minerale: calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, clor, fier, iod, dar și vitamine din grupa B, vitaminele C și E, acid folic.

Caloriile din cartofii dulci provin din carbohidrați, dar, în pofida unui indice glicemic scăzut de 54, cei care țin dietă sunt sfătuiți să-i consume moderat.

Cartofii dulci încetinesc absorbția zaharurilor, ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și reduc rezistența la insulină. Cartofii dulci sunt recomandați persoanelor care suferă de diabet.

Cuișoarele și beneficii lor pentru sănătate. Prepară un ceai din acest condiment parfumat

În primul rând, această legumă este o sursă de amidon și proteine, care conține toți aminoacizii esențiali, făcându-l un nutrient important pentru organismul uman. Cartofii dulci conțin și acizi grași esențiali, inclusiv linoleic.

Patru secrete ale longevității asiaticilor. Ține cont de ele și vei trăi 100 de ani!

Valoarea nutrițională a cartofilor dulci fierți fără coajă (la 100 grame) este următoarea:

valoare energetică - 76 calorii,

proteine ​​totale - 1,37 grame,

grăsimi - 0,14 grame,

carbohidrați - 17,72 grame (inclusiv zaharuri simple 5,74)

fibre - 2,5 grame.

 

Cum se prepară cartofii dulci?

Cartofii dulci, ca și cartofii albi, pot fi pregătiți în multe feluri: copți în cuptor, pe grătar, fierți. În supe, cartofii dulci își dezvăluie gustul și vor deveni o parte integrantă a dietei zilnice. Pentru că sunt dulci, din acești cartofi poți face un desert delicios.

Gătește cartofii dulci imediat după ce i-ai curățat de coajă. Se pot pune în apă înainte de tratamentul termic pentru a nu se înnegri.

Trei alimente consumate la micul dejun îți dau energie pentru întreaga zi

Înțeapă cartofii dulci înainte de coacere. Alege cartofi dulci fermi, fără pete sau alte deteriorări. Păstrează cartofii dulci într-un loc întunecat, răcoros și bine aerisit. Nu păstra cartofii dulci cruzi în frigider.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel