Data publicării:

Cartofi cu somon și sos de smântână. Rețeta vedetă a zilei

Autor: Ema Apostu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Huy Phan)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Huy Phan)

Cartofii cu somon și sos de smântână reprezintă rețeta vedetă a zilei. Dacă o vei încerca, îți vei da seama de ce o numim așa. Preparatul este senzațional de bun.

Alegeri prezidentiale 2024

Ingrediente

1 file de somon (cca 200 gr)
1 mână bună de rucola

Cartofi noi la tigaie

4 cartofi noi (aprox 500 gr)
1 lingură ulei
sare, piper negru, chili, oregano uscat

Sos de smântână

100 gr smântână acră/fermentata (30% grăsime)
100 ml ulei (de măsline)
1 linguriţă cu vârf muştar
1 ceapă mică
1/2 lingură oţet de sherry
sare, piper negru

Cum se prepară

Sosul se poate prepara din timp şi se păstrează la frigider. Se toacă ceapa cubuleţe cât mai mărunte şi se presară cu sare. Se lasaă să stea 5 minute. Se adaugă oţetul şi se mai lasă 10 minute. Între timp, se mixează în blenderul vertical smântâna uleiul şi muştarul până obţineţi un sos omogen, potrivit e-retete.ro. Se râşneşte mult piper negru, se adaugă puţină sare în el şi se mai mixează scurt. Se toarnă peste ceapă şi se amestecă. Veţi obţine mai mult sos decât este necesar pentru această reţetă. Restul se poate folosi ca dressing pentru salate.

Somonul se aşază într-un vas antiaderent şi termorezistent (doar cât să cuprindă peştele). Se presară cu sare şi se toarnă uleiul deasupra. Se coace somonul la 200C timp de 20 minute (pentru medium, încă suculent). Cartofii se curăţă şi se taie în patru. Se fierb în apă cu sare până furculiţa intră uşor în ei. Se scurg bine.

Într-o tigaie se pune puţin ulei şi se adaugă cartofii. Se presară cu sare, se râşneşte piper negru, se adaugă 1/4 linguriţă de chili dacă doriţi să fie uşor picanţi şi se sfărâmă deasupra 1/2 linguriţă oregano uscat. Se sotează la foc mediu, amestecând când şi când, până cartofii prind puţină rumeneală pe toate părţile. Se rupe somonul gătit în bucăţi mari (fără piele) şi se pun peste cartofi. Se amestecă uşor. Rucola se amestecă bine cu o lingură de sos de smântână.

Se toarnă un strat subţire de sos de smântână pe fundul unui platou larg. Se aşază deasupra cartofii cu somon. Se presară deasupra rucola. Se serveşte imediat cu extra sos dacă doriţi.

BONUS: Prăjitura Tosca

Ingrediente 

Pentru blatul cu mac:

8 albuşuri
150 g mac
200 g zahăr
4 linguri făină
un praf de copt (10 g)

Pentru crema de vanilie:

8 gălbenuşuri
150 g zahăr
300 ml lapte
un plic budincă de vanilie
300 g unt (sau margarină)

Pentru blatul/stratul de biscuiţi:

24-25 biscuiţi petit beurre
200 ml cafea tare

Pentru glazură:

200 g ciocolată
100 ml frişcă lichidă
100 g unt

Cum se prepară prăjitura Tosca

Va trebui să coacem un blat cu mac, peste acesta să întindem o cremă de vanilie, apoi să aşezăm un strat de biscuiţi înmuiaţi în cafea şi la sfârşit să acoperim prăjitura cu o glazură de ciocolată. Deoarece acesta va trebui ţinut la cuptor, mai întâi vom prepara blatul cu mac al prăjiturii. Punem un praf de sare şi batem cele opt albuşuri până când se întăresc, după care adăugăm treptat cele 200 g de zahăr şi mixăm în continuare, potrivit barbatlacratita.ro. Spuma de albuşuri va deveni strălucitoare şi se va întări.

Apoi, încorporăm cele 150 g de mac în compoziţia prăjiturii, adăugăm un pliculeţ cu praf de copt şi patru linguri de făină. Presărăm făina în ploaie şi amestecăm cu grijă, de jos în sus, pentru a nu se lăsa prea mult albuşurile bătute.

După ce am încorporat toate ingredientele, turnăm compoziţia blatului într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introducem blatul în cuptorul încins şi îl lăsăm la copt aproximativ o jumătate de oră, la foc mediu (175 grade). Pentru a ne asigura că este făcut, îl testăm cu o scobitoare - atunci când blatul prăjiturii este gata, scobitoarea va trebui să iasă uscată.

Pentru crema de vanilie amestecăm într-un vas cele opt gălbenuşuri cu 150 g de zahăr (aproximativ opt linguri), până când zahărul se topeşte (pentru a scurta timpul, putem folosi zahăr pudră). Turnam apoi 300 ml de lapte şi conţinutul unui plic cu budincă de vanilie, iar după aceea punem crema pe foc la bain-marie, amestecând permanent. Lăsăm crema de vanilie la foc până în momentul în care observăm că se va îngroșa, apoi o lăsăm să se răcească şi scoatem untul de la frigider (asta în cazul în care nu l-am scos mai din timp, aşa cum este recomandat).

După ce crema s-a răcit, îi adăugăm 300 g de unt aflat la temperatura camerei (un pachet şi jumătate) şi amestecăm până vom obţine o cremă omogenă. Ne asigurăm că blatul cu mac s-a răcit şi întindem uniform pe acesta crema de vanilie. Peste cremă vom pune un strat de biscuiţi înmuiaţi în cafea. Pentru a nu se face terci, va trebui să trecem rapid biscuiţii prin cafeaua rece şi să-i aşezăm imediat pe prăjitura aflată în imediata apropiere.

Ne-a mai rămas de preparat doar glazura prăjiturii cu mac. Rupem în bucăţi mici două tablete de ciocolată (200 g), adăugăm 100 g de unt şi 100 ml de frişcă lichidă. Punem crăticioara cu ingredientele glazurii la bain-marie (la foc mediu) şi le amestecăm până când obţinem un sos de ciocolată. Turnam glazura de ciocolată călduţă peste prăjitura cu mac şi o întindem puţin, înainte ca aceasta să apuce să se răcească. Înainte de a o porţiona, vom ţine prăjitura cu mac în frigider cel puţin o jumătate de oră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel