Cartea pe care România o are în mână ca urmare a războiul declanșat de Rusia. Hartmann: Atenția trebuie să fie pe Marea Neagră
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 11 iun 2022, 09:04
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis, la Summitul B9 de la București. Sursă foto: Administrația Prezidențială
Președintele Klaus Iohannis, la Summitul B9 de la București. Sursă foto: Administrația Prezidențială
Analistul H.D. Hartmann a vorbit despre perspectivele pe care România le are ca urmare a invaziei brutale și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În cadrul emisiunii săptămânale Geostrategica, de la DC News TV, H.D. Hartmann a vorbit despre Summitul Formatului B9 (România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia) care a avut loc la București și în care liderii regiunii au discutat inclusiv problema generată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Analistul consideră că actualul context geopolitic oferă României o șansă la o politică pragmatică și subliniază că Bucureștiul trebuie să atragă atenția asupra Mării Negre, în contextul în care agresiunea rusă are loc în Marea Neagră, nu în Marea Baltică.

„E bine că există Formatul B9 și Inițiativa Celor Trei Mări. E bine că cele Trei Mări au întărit Polonia, ceea ce spuneam de trei ani de zile. E bine că Marea Baltică e securizată, dar haideți să vedem cum securizăm acum Marea Neagră. Minele din fața portului Odesa unde nu pot ajunge vasele sunt în Marea Neagră.

Sper ca Formatul B9 să refocalizeze atenția asupra Mării Negre. Aceasta ar putea fi o politică externă românească foarte pragmatică. E o oportunitate”, a conchis H.D. Hartmann.

Emisiunea „Geostrategica” unde s-a discutat despre B9 și despre Summitul Americilor poate fi urmărită integral mai jos:

Summitul B9 de la București 

Şefii de stat care fac parte din Formatul Bucureşti 9 au adoptat, la summitul de vineri, o declaraţie comună în 11 puncte în care condamnă ferm agresiunea neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei, solicită Rusiei să îşi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean şi susţin, în continuare, necesitatea consolidării, "în mod semnificativ", a posturii NATO de descurajare şi apărare.

„Noi, Preşedinţii Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României şi Republicii Slovace, ne-am reunit astăzi, în grupul Bucureşti 9, pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid. Am salutat participarea Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Ne-am întâlnit astăzi, într-un moment de deteriorare fără precedent a mediului de securitate, cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă ameninţare din ultimele decenii la adresa securităţii euroatlantice. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa şi cauzează suferinţă umană şi distrugeri enorme", se arată în declaraţia comună.

În document se menţionează că şefii de stat reiterează "mesajul de condamnare fermă a agresiunii neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, care a beneficiat de complicitatea Belarusului şi a utilizat Marea Neagră ca platformă de lansare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?